Het verschil tussen een freedompreneur en digital nomad

1 Aug, 2020

Met het begrip ‘digital nomad’ is iedereen tegenwoordig wel bekend. Vaak krijg je daarbij het standaard beeld van een hippe twintiger die met zijn cocktail en laptop onder een palmboom zit op een tropisch eiland. Lang had ik een dubbel gevoel bij dit begrip. Hoewel we locatie onafhankelijk werken, voelt dit niet als het juiste begrip. Totdat ik hoorde van een freedompreneur. Gelijk wist ik het, dit begip past zoveel beter bij ons! In deze blog leg ik uit waarom en wat precies de verschillen zijn tussen een freedompreneur en digital nomad.

Wat is een digital nomad?

Kort gezegd is een digital nomad iemand die al reizend zijn geld verdiend met digitale werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een virtual assistant of webdesigner. Meer uitleg over de term digtial nomad vind je hier. Wat centraal staat voor een digital nomad lifestyle is een reizend bestaan. Vaak zijn digital nomads mensen die heel erg van reizen houden en een manier proberen te vinden om dit reizend bestaan te kunnen blijven doen; door online inkomen te creeëren.

Wat is een freedompreneur?

Een freedompreneur is iemand die werkt om meer vrijheid te creeëren in zijn leven voor de dingen die hij belangrijk acht. Daarin staat centraal dat iemand gelukkig is met zijn werk en leven. Als freedompreneur vindt je het belangrijk om op je eigen voorwaarden te werken en je leven te leiden, en niet op die van de maatschappij of van je baas. Je hebt zo je eigen ideeën over hoe je je leven wilt invullen en dit kan van alles betekenen. Voor mij betekent dit dat we ons als familie kunnen settelen waar en wanneer we dat willen, reizen wanneer ons dat uit komt (en voor hoelang wij willen) en mijn ideeën en creativiteit kunnen uiten in mijn bedrijf en privé leven.

Wat is het verschil tussen een freedompreneur en digital nomad?

Hoewel een freedompreneur veel overeenkomsten toont met een digital nomad, zijn er toch een paar verschillen die ervoor zorgden dat ik mij meer een freedompreneur voel dan een digital nomad. In tegenstelling tot een digital nomad, hoeft een freedompreneur niet per sé een reizend bestaan te leiden. Je kunt je prima op één locatie vestigen en bijvoorbeeld een webshop runnen als jij daar gelukkig van wordt. Of je vind reizen op de momenten dat het jou wel uitkomt wel heel belangrijk, maar doet dit vanaf een vaste thuisbasis.

Een freedompreneur omvat voor mij veel meer dan alleen leven als digital nomad. Een freedompreneur kan je heel je leven zijn en is meer een lifestyle, waarbij je soms het bestaan van een digital nomad leidt. Ik weet zeker dat veel digital nomads zich hierin herkennen. Dit komt omdat een reizend bestaan best vermoeiend is en er zijn maar weinig mensen die dit hun hele leven doen. En zeker als je kinderen hebt, is het bestaan als digital nomad niet voor iedereen weggelegd. Dat terwijl je als freedompreneur prima een vaste basis kan hebben met bijvoorbeeld een vriend die gewoon werkt, terwijl jij onderneemt en je tijden flexibel kan inrichten.

Locatie onafhankelijke entrepeneur vs freedompreneur vs digital nomad

Dan hebben we nog een begrip die je vaak voorbij ziet komen: de locatie onafhankelijke entrepeneur. Ik geloof dat dit de originele en meer gevestigde benaming is voor de digital nomad. Het verschil zit hem in dat een locatie onafhankelijke entrepeneur niet per sé online hoeft te werken, maar zijn werk wel overal kan uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan een fotograaf.

In de term freedompreneur en locatie onafhankelijke entrepeneur zit het woord komt het zelfstandig ondernemen naar voren. Als digital nomad zou je ook prima voor een baas kunnen werken als dit locatie onafhankelijk werk is.

Waarom ik mijzelf het liefst als freedompreneur omschrijf

Ik vind de term freedompreneur heerlijk! Ik wordt zo gelukkig van dat woord. Het omvat eigenlijk alles wat ik belangrijk vind: vrijheid en een eigen bedrijf runnen. Want laten we eerlijk zijn. Iedereen die voor zichzelf begint doet dat toch om meer vrijheid te ervaren dan dat hij voorheen had bij een baas? Hoewel wij als gezin veel reizen, vind ik het ook fijn om een thuisbasis te hebben. Deze thuisbasis kan best om de aantal jaar veranderen, maar voor nu vinden wij het fijn om elk jaar terug in Nederland te komen. Zeker als je zwanger bent en moet bevallen, of om een bedrijf op te zetten, is Nederland de perfecte thuisbasis. Alles is goed geregeld, je hebt een dak boven je hoofd en een goede internetverbinding. Als freedompreneur ben ik niet bang om risico’s te nemen en out of de box te denken, dit hoort een beetje bij het vak denk ik zo. En wie weet bouwen we over een paar jaar wel een huisje in Frankrijk op een stuk land. Gewoon omdat het kan en omdat we dat graag willen leren. Dat is nu precies wat ik versta onder het zijn van een freedompreneur: de flexibiliteit om te doen waar je gelukkig van wordt!

Hoe zou jij jezelf het liefst omschrijven? Benieuwd naar welke lifestyle het beste bij jou past? Doe dan de freedompreneur test!

 

 

Ashley

Ashley

Hi! Ik ben Ashley, fulltime mama en part time online business strateeg. Ik schrijf blogs over online geld verdienen, reizen met kids en een gezonde lifestyle. Met mijn blogs hoop ik jullie te inspireren je eigen freedom adventure te starten! Let's do this!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Ook interessant

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail