Wil je een webshop runnen tijdens het reizen? Lees hier ons verhaal!

8 Oct, 2020

Het begon allemaal aan het begin van onze wereldreis in Sri Lanka. We bezochten een prachtige theeplantage, kleinschalig en biologisch. Met onze passie voor goede thee en eerlijke handel besloten we een webshop op te zetten in de verkoop van biologische thee rechtstreeks van de boer. Travelling Tea was geboren!

Inmiddels zijn we enkele jaren verder en bleek het runnen van een webshop toch niet helemaal ons ding te zijn. Spijt hebben we er zeker niet van, het was zo ontzettend leuk om te doen en we hebben er heel veel van geleerd. In deze blog lees je wat wij geleerd hebben van het runnen van een webshop en wanneer dit wel of niet voor jou geschikt is!

Een klein stukje achtergrond informatie

Kees en ik hebben elkaar leren kennen in een klein lunch zaakje in Den Haag aan zee. Ik kwam er regelmatig cappuccino drinken en het huiswerk van mijn studenten nakijken. Toen Kees de zaak overnam raakte we aan de praat. We bleken nogal veel dezelfde interesses te hebben, en niet veel later runden we de zaak en woonden we samen 😉 Het was ontzettend leerzaam en we leerden enorm veel over het runnen van een lunchzaak en alles wat erbij komt kijken. Ook kregen we een enorme passie voor goede kwaliteit thee. Het enige wat voor mij nog ontbrak, was dat we de oorsprong van de thee die we verkochten niet exact konden achterhalen.

Afijn, Thee aan Zee moest weg vanwege de vernieuwing van het winkelcentrum. De toekomst was onzeker en gezien wij allebei een grote passie voor reizen hadden, besloten we de boel te verkopen. Niet veel later reisden we door heel Europa met onze camper, om daarna aan onze wereldreis te beginnen.

thee aan zee

Het laatste kopje thee aan zee voor de verkoop

Thee was onze passie, een webshop beginnen voelde als ‘meant to be’

 

Op die kleine theeboerderij in Sri Lanka voelde ik aan alles dat dit was wat bij ons paste: we zouden een webshop beginnen in eerlijke thee rechtstreeks van de boer. Voor ons klopte alles aan het plaatje; we verkopen een product waar we achter stonden, we dragen een steentje bij aan een eerlijkere handel en we kunnen blijven reizen. Want de logistiek van de webshop zouden we zo snel mogelijk uit handen geven. Of eigenlijk waren we zelfs voornemens de logistiek vanaf het begin af aan door iemand anders te laten doen. Want één ding was zeker; onze vrije lifestyle behouden stond voorop.

Een wereldreis langs theeboeren

Langzaam begon onze wereldreis steeds meer in het teken van thee te staan. Zelfs in Nieuw Zeeland bleek je een theeplantage te hebben! En zo reisden we daarna af naar de theehuizen van China en werkte we zelfs een week bij de theeboer in Japan. Ook op Hawaii deden we een poging de theepantage te bezoeken. Echter was deze helaas niet te bereiken door een eerdere overstroming. Al reizend ontworpen we ons logo en bedachten we de naam Travelling Tea. Al met al bleek het reizen prima te combineren te zijn met werken. Zo boekte we voor de laatste 2 weken Nieuw-Zeeland een Airbnb om de blauwdruk van onze site te kunnen maken. We vonden de combinatie heerlijk! Zo bedachten we in Hawaii op het strand onze thee namen en omschrijvingen op basis van de marketing van een hawaiiaans biertje wat we daar dronken…Hoe idylisch wil je het hebben?

webshop opzetten

Ook ons busje in Nieuw Zeeland moet eraan geloven en kreeg een nieuwe naam: de Teawi van!

Reismoe en klaar voor een volgende stap

 

Eerlijk is eerlijk, slow travel deden we deze wereldreis nog niet echt aan. In een half jaar tijd vlogen we een rondje om de wereld met stops in Sri Lanka, Malediven, Nieuw Zeeland, China, Japan en Hawaii. En we waren aan het einde van de rit dus echt wel reismoe. Reismoe is echt een eerste wereld probleem en dat besefte we maar al te goed. We besloten terug te gaan naar Nederland om Travelling Tea verder op te zetten en de logistiek te regelen. We hadden inmiddels de keuze gemaakt in Nederland bij de KVK ingeschreven te blijven. Dit was ook het makkelijkst met het importeren van de thee en thee-accessoires. We waren klaar voor de lancering!

 

De realiteitscheck…een webshop runnen is allesbehalve locatie onafhankelijk!

 

Na een aantal weken keihard werken terwijl we bij een vriend konden slapen zolang we nog geen eigen (tijdelijke) stek hadden, waren we dan eindelijk online! Nu was het zaak zo snel mogelijk de producten te ontvangen en te fotograferen om ook in de webshop neer te zetten. Daarnaast deden we ook de verpakkingen en designs van de thee zelf, wat een zoektocht was naar de juiste zakjes en stickers. Langzaam begonnen we ons steeds meer te beseffen dat deze manier van ‘online werken’ helemaal niet zo online was: De verkopen liepen (zeker in het begin) het beste via mond-tot-mondreclame en markten, het herverpakken van de thee kostten ons dagen werk en ook het fotograferen van de producten was een behoorlijke klus. En dan hebben we het nog niet over het tijdrovende klusje van bestellingen klaar maken voor verzending, koude acquisitie om restaurants binnen te slepen en het op de post doen van producten. Google had immers onze site nog helemaal niet geranked. Wisten wij veel…Wij dachten we maken een mooie site en dan kopen mensen je product! Best naïef ja. Maar gelukkig brengt onze naïviteit ons vaak ook de mooiste avonturen!

 

Tot slot

 

Maar…een webshop runnen doen toch veel mensen juist om meer vrijheid te creëren en locatie onafhankelijk te kunnen werken? Ik hoor het je denken. En je hebt ook zeker gelijk! Dat was ook ons idee achter Travelling Tea. Echter moet je webshop en je product wat je verkoopt dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen waar wij niet geheel aan voldeden. Thee was hier achteraf niet een geschikt product voor.

Wil je zelf een webshop beginnen met het doel locatie onafhankelijk te kunnen werken? Lees dan deze 5 tips zeker even door om te voorkomen dat jouw webshop toch niet zo locatie onafhankelijk is als dat je van te voren had gehoopt.

 

 

 

 

Ashley

Ashley

Hi! Ik ben Ashley, fulltime mama en part time online business strateeg. Ik schrijf blogs over online geld verdienen, reizen met kids en een gezonde lifestyle. Met mijn blogs hoop ik jullie te inspireren je eigen freedom adventure te starten! Let's do this!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Ook interessant

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail