Moet ik me bij de KvK inschrijven als digital nomad?

10 Nov, 2020

Yeehaa! Je hebt het reisvirus goed te pakken en bent van plan om online je geld te gaan verdienen, zodat je vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Alleen hoe regel je dit precies bij de KvK? Wanneer moet je je bij de KvK inschrijven als digital nomad?

In deze blog geven we je antwoord op de meestgestelde vragen over je inschrijving bij het KvK als digital nomad

 

Wat is de KvK?

 

De KvK staat voor de Kamer van Koophandel. Als je besluit om niet meer voor een baas te werken maar een eigen onderneming te starten, moet je je inschrijven bij de KvK. Zo registreer je jouw bedrijf en jezelf als zelfstandig ondernemer. Zij registreren alle ondernemingen in Nederland in het handelsregister. Ook kun je bij de KvK checken of jouw bedrijfsnaam (of iets wat er op lijkt) nog beschikbaar is. 

 

Wanneer moet ik me inschrijven bij de KvK als digital nomad? 

 

Je schrijft je in bij de KvK als je zelfstandig ondernemer wordt en een eigen bedrijf start. Je wordt voor de KvK gezien als zelfstandig ondernemer als je voldoet aan de volgende 3 voorwaarden:

  1. Je levert goederen en/of diensten
  2. Je vraagt hier meer dan een symbolische vergoeding voor. Dus je rekent een marktconforme prijs voor jouw diensten
  3. Je werkt in opdracht voor klanten en niet alleen voor familie of vrienden. Je neemt dus deel aan het economisch verkeer

Daarnaast besteed je meer dan 1225 uur per jaar aan jouw onderneming én is jouw bedrijf in Nederland gevestigd (dat kan op een kantooradres of je eigen woonadres zijn). 

 

Heb ik ook voor een online bedrijf een fysiek adres nodig?

 

Jep, ook voor een online bedrijf zoals een website of webshop heb je een fysiek adres nodig. Zelfs als jouw gehele bedrijfsvoering zich online afspeelt. Dit is omdat je voor de overheid ‘traceerbaar’ moet zijn. Op jouw website moet officieel gezien ook jouw adres ergens vindbaar zijn. Je kunt jouw bedrijf als digital nomad het beste inschrijven op jouw eigen woonadres of bij vrienden/familie.

 

Wat als ik voor een groot deel van het jaar onderweg ben en on the road werk?

 

Ook dan moet je je inschrijven bij de KvK als digital nomad, omdat je voldoet aan de eisen van een zelfstandig ondernemer. Wat in dit geval belangrijk is voor de KvK, is of jij nog steeds activiteiten in Nederland verricht voor jouw onderneming. Je leest er hier meer over. Als je dus op jaarbasis ook nog steeds actief in Nederland bent als ondernemer, is er geen probleem. Als dit niet het geval is, dan moet je je uitschrijven bij de KvK en je inschrijven in een ander land.

Als jij dus juist wel als digital nomad in Nederland jouw bedrijf wilt vestigen, is het belangrijk om te kunnen aantonen dat je regelmatig iets in Nederland organiseert. Dit kan bijvoorbeeld een workshop zijn of een klus op locatie. 

Tot Slot

Omdat het leven als digital nomad voor de meesten niet voor altijd is en je van tevoren niet weet of dit leven je gaat bevallen (en of het lukt inkomen te genereren), is het handigst om je gewoon ingeschreven te houden in Nederland met een woonadres en je bedrijf in Nederland te vestigen. Stel dit vrije leven bevalt jou goed en je hebt het voor elkaar om van jouw bedrijf te leven, dan kun je altijd later nog besluiten om jouw bedrijf ergens anders in te schrijven en daadwerkelijk fulltime te gaan reizen. 

Er zijn voor digital nomads nog niet echt regels opgesteld. Vaak zul je dus merken dat je bij instanties telkens iets anders te horen krijgt. Je wilt niet weten hoeveel uren wij met de belastingdienst en andere instanties aan de telefoon hebben gehangen. En telkens krijgen we een ander antwoord. Wat wij in ieder geval geleerd hebben, is dat het vaak niet handig is om bij de instanties om informatie op te vragen. Je belandt vaak in situaties waar je helemaal niet in had willen belanden. Vraag beter eerst advies aan andere digital nomads die je al voor gegaan zijn!

Naast al die regelzaken is het tijd voor wat inspiratie!

Bekijk hier de 10 leukste bestemmingen voor digital nomads.

kvk digital nomad

 

 

Disclaimer: Deze blog is puur informatief bedoeld en is gebaseerd op informatie die wij zelf opgezocht hebben op de website van de KvK en op basis van onze eigen ervaringen en die van anderen. Er kunnen geen enkele rechten worden ontleend aan onze adviezen en je hebt zelf de plicht en verantwoordelijkheid om alles goed uit te zoeken voor jou persoonlijke situatie. Elke situatie is anders. Mocht je nog vragen hebben mag je ons altijd mailen!

Ashley

Ashley

Hi! Ik ben Ashley, fulltime mama en part time online business strateeg. Ik schrijf blogs over online geld verdienen, reizen met kids en een gezonde lifestyle. Met mijn blogs hoop ik jullie te inspireren je eigen freedom adventure te starten! Let's do this!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Ook interessant

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail