Interview: Holistisch coach en mama Marinka over groener wonen en ondernemerschap

11 Oct, 2020

Onlangs interviewde ik Marinka over haar manier van leven. Ik ken haar via een vriendin van vroeger en had altijd al bewondering voor haar keuzes om meer met de natuur te leven. Nu woont Marinka met haar zoontje van 5 in een klein huisje aan de rand van Den Haag. Het was een hele bewuste keuze om juist kleiner te gaan wonen met meer groen en ruimte voor een moestuin en rust. Daarnaast zit haar zoontje op de vrije school en is ze zzp’er. In dit interview lees je hoe Marinka het werken als zelfstandig ondernemer combineert met een vrij en simpel leven! 

 

Je hebt een bewuste keuze gemaakt om kleiner te gaan wonen en groener, waarom wilde je dit graag?

 

Ik woonde al vrij klein, maar dat was meer een betonnen doos. Eigenlijk heb ik nooit moeite gehad met klein wonen, maar ik had wel moeite met het leven dat zich bijna alleen binnen afspeelde. Er woonden zoveel mensen om mij heen in dat appartementencomplex, terwijl ik juist groen om mij heen wilde. Ik droomde van een plek met buiten veel groen en zelf ons eten verbouwen. Een huisje met rust en natuur om me heen. 

Ik verwachtte alleen niet dat dit mogelijk zou zijn in combinatie met de stad. Dus stelde ik mijn verwachtingen wat bij en besloot ik dat ook een stacaravan bij iemand in de tuin al goed genoeg zou zijn. Één ding was voor mij in ieder geval zeker; ik wilde in de toekomst vrijer en groener wonen, met lucht achter mijn muren in plaats van buren en met mijn handen in de aarde kunnen zijn.

En toen kwam via via dit huisje op mijn pad, nog mooier dan ik durfde te dromen! Het is een klein vrijstaand houten huisje van iets meer dan 30m2 vloeroppervlakte met nog een kleine verdieping erop, een serre/kas en daaromheen alleen maar moestuin. We verbouwen zelf veel van onze groenten en fruit, en we hebben kippen en loopeenden. Ons paradijsje!

Tiny house Marinka

Het knusse huisje van Marinka en haar zoontje Bodhi

 

Wat brengt jou groener wonen?

 

Groener wonen brengt mij veel meer verbondenheid met de aarde en haar elementen. Het huisje is zo gebouwd dat het draait op zonnepanelen. Regenwater wordt opgevangen voor wasmachine en toilet en buitenkraan.  Iedere vorm van weer en element heeft een voordeel. Ik ben blij als de zon schijnt want dan weet ik dat de zonnepanelen dit om zetten in stroom en mijn water verwarmen. Als het regent wordt de watertank weer gevuld. Je staat dus veel meer in verbinding met de elementen.

Het zelf verbouwen van groente en fruit geeft zoveel ontzag voor de kracht van de natuur. Van een ieniemiene zaadje naar enorme vruchten en kolen. Dat geeft mij een enorme verbondenheid met de natuur en het leven. En daarnaast smaakt het ook nog eens duizend keer beter!

Als ik een drukke dag heb gehad dan ga ik graag tuinieren. Dan voel ik zo de spanning uit mijn lijf lopen. En mijn zoontje Bodhi heeft nu al veel meer kennis van de natuur dan dat ik 10 jaar geleden had. Hij heeft respect voor insecten en alles wat groeit en bloeit. Zijn grootste hobby is heksensoep maken en inmiddels komen alle buurtkinderen dat ook bij ons doen!

Tiny House kippen

Even de kippen eten geven

Tiny House groentetuin

Biologische groente uit eigen tuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat doe je precies voor werk?

 

Ik werk als holistisch coach. Dat betekent dat ik mensen op alle lagen ondersteun; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Per persoon bied ik de begeleiding die iemand nodig heeft om weer op weg te komen. Soms is dat met zaken helder krijgen; ‘hoe is het eigenlijk echt en hoe zou je willen dat het is?’. Soms gaat het over blokkades die ervoor zorgen dat mensen niet kunnen doen of aantrekken wat ze graag zouden willen.

En vaak heeft het te maken met kunnen voelen. Voelen wat er is in het hier en nu en ook die dingen uit het verleden durven aangaan waar je normaal gesproken misschien van wegloopt, maar die je belemmeren in je vrij voelen. 

Daarnaast ben ik vanaf september een aantal uur in loondienst gegaan binnen de zorg als activiteiten begeleider. Dat is zo gekomen omdat ik naast de coaching normaliter ook veel optredens (muziek) in zorginstellingen deed. Dit is helaas door corona stil komen te liggen, maar ik wilde dat graag blijven doen voor deze doelgroep en het geeft me nu een stukje financiële zekerheid om in loondienst te zijn.

 

Hoe combineer je de zorg voor zoontje met het zelfstandig ondernemerschap?

 

Toen Bodhi nog wat kleiner was, heb ik bewust ervoor gekozen om eigen baas te zijn omdat ik zo de vrijheid had om mijn eigen tijd in te delen. Zo kon ik bijvoorbeeld een afspraak makkelijk even 2 dagen verplaatsen als hij ziek was. Je kunt zonder stress dingen voorrang geven die even belangrijker zijn op dat moment.  

Daarnaast werk ik nu grotendeels als Bodhi bij zijn vader is, en anders onder schooltijd. Als Bodhi bij mij is dan ben ik graag met hem. 

Marinka van Aken holistisch coach

Marinka en haar zoontje en kippie!

 

Zitten er voor jou ook nadelen aan het zelfstandig ondernemerschap?

 

Ja, zeker nu met het corona gedoe. Je kiest voor flexibiliteit en je krijgt er onzekerheid gratis bij. Je bent afhankelijk van dingen waar je geen invloed hebt. Met een vaste baan kan je ook ontslagen worden, maar als zzp’er blijft het constant bezig zijn met klanten werving en zichtbaar zijn. Je solliciteert niet één keer en hebt de baan, je moet blijven vernieuwen en energie in je zichtbaarheid blijven stoppen. Wat er daarna gebeurt, is grotendeels buiten je eigen macht. Dat vind ik wel lastig af en toe. Ik zou soms veel meer willen coachen maar toch ben je afhankelijk van of klanten je vinden en wanneer. Het kan hollen of stilstaan zijn, je moet als zzp’er om kunnen gaan met pieken en dalen. Dat is soms lastig als alleenstaande moeder. Maar dat is eigenlijk het enige nadeel, want daartegenover staat de enorme flexibiliteit en autonomie!

 

Hoe zorg je ervoor dat je rust en ruimte in je hoofd behoudt, en niet mee gaat in de stress van de westerse maatschappij?

 

Leuke vraag! Eigenlijk heeft alles waar ik de laatste 15 jaar mee bezig geweest ben in het teken van deze vraag gestaan. Het belangrijkste in mijn leven is het ervaren van innerlijke rust. Wat mij rust geeft, is dat ik kan voelen dat ik mijn pad loop. Dat ik grotendeels de dingen doe die voor mij echt van belang zijn, en dat ik daar mijn eigen ritme en tempo in probeer te vinden. Hoe dichter ik bij mezelf sta, hoe makkelijker de dagen zijn. en hoe makkelijker spanningen wegvloeien. Gelukkig ben ik daarnaast goed uitgerust met een rugtas vol manieren om energie te beschermen, door te laten stomen en aan te vullen.

 

Onder andere vind ik meditaties en visualisaties erg fijn. Op momenten van stress en spanning ga ik juist stil zitten in plaats van door te rennen. Ik vraag mezelf hoe het met me gaat, en wat ik precies voel. Door mezelf deze vragen te stellen kan ik beter bij de kern komen waar de stress precies van vandaan komt. Het gevoel van stress of een sterke emotie zie ik als een signaal van iets waarnaar geluisterd wil worden. Bijvoorbeeld de wens tot iets uitspreken naar iemand, een grens die ikzelf of iemand over gaat, mijn lijf die iets nodig heeft of wat dan ook. Door erbij stil te staan en ernaar te luisteren ontspant vaak al veel, kan ik mijn vizier weer helder krijgen en waar wenselijk mijn acties bijstellen. Ik geloof niet in pech, in alles huist voor mij potentiële groei. Ik vraag mezelf in dit soort situaties af wat ik ervan kan leren of hoe ik het mooier kan maken.

 

Voor veel ouders is het vinden van innerlijke rust in combinatie met kinderen lastig. Hoe combineer jij dit?

 

Tja, met kinderen wordt je leven inderdaad behoorlijk overgenomen door hun ritme en behoeftes, zeker als ze klein zijn. En zelfs met de beste rugzak aan tools op is dat soms gewoon zwaar. Zeker wanneer je voelt dat je naast het ouderschap ook andere dingen nodig hebt om een gelukkig mens te zijn, en je deze ruimte voor jezelf niet kunt pakken. Wat bij mij onder ander helpt is dat ik dingen ga ondernemen waar ik zelf blij en rustig van wordt, waarin ik Bodhi ook bij kan betrekken. Oké, we zijn nu een beetje knorrig, laten we dan samen de tuin in gaan. Ik verzin dan een activiteit waar we allebei lol in hebben. 

En soms is ook dat lastig, of heb je daar de puf even niet voor. Bijvoorbeeld in de winter als we meer binnen zitten of als je een jengelig kind hebt wat niets wil. In het begin was ik vrij streng met zo min mogelijk beeldschermtijd. Maar mezelf de ruimte geven om Bodhi toch af en toe iets te laten kijken of spelen zonder schuldgevoel, heeft me ook geholpen. Zo kon ik me heel even terugtrekken en bijvoorbeeld even mediteren, een vriendin bellen of een warme douche nemen. Het is wat mij betreft net zoals een vliegtuig wat ten onder gaat; je moet éérst je eigen masker op doen voordat je anderen goed en duurzaam kan helpen. Wees dus mild naar jezelf, morgen een nieuwe dag! 

Wat mij ook wel helpt is het besef dat elk kind anders is en niet alles te vormen is. Je kan je als ouder misschien wel bedenken dat jouw peutertje rustig een uur met de Duplo moet kunnen spelen en zichzelf moet kunnen vermaken, maar misschien is dat (nu) helemaal niet het temperament van jouw kind en misschien komt jouw kind überhaupt iets anders doen en ervaren. Je kunt je alleen bezig houden met hoe jij er mee om kunt gaan, jouw grenzen bewaken en kijken hoe je je kind kunt ondersteunen de vaardigheden te leren die hem of haar gelukkig maken. En accepteren wat (nou eenmaal nu even) zo is. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan soms hoor. Hulde aan alle ouders, ik vind ons superhelden :-).

 

Marinka haar zoontje in de tuin met de loopeenden

De nieuwste aanwinst in de tuin, loopeenden!

 

Heb je nog tips voor anderen die een simpeler en vrijer leven willen gaan leiden?

 

Ja hoor best wel! Wat ik merk is dat we vaak geneigd zijn om te denken dat iets uit 2 keuzes bestaat; het is óf dit óf dat. Maar er is zoveel meer mogelijk dan we denken. Misschien lijkt wat je wilt een grote sprong die niet te overbruggen valt waardoor je blijf zitten waar je zit. Maar er zijn altijd nog opties waar je niet aan gedacht hebt omdat deze nog niet in je bewustzijn zaten. 

Mijn tip (hoe ik naar mijn idee ook deze manier van leven heb gecreëerd) is; draag in je hart en op je tong wat je wensen en verlangens zijn. Durf ze te dromen en voor je te zien. Denk er zo vaak mogelijk aan en wordt er blij van! Niet vanuit negativiteit over je huidige situatie, maar zoals een kind droomt en verlangt over zijn verlanglijstje voor Sinterklaas.

Houdt een open mind voor (andere) dingen die op je pad komen en blijf voelen per situatie of dit de weg is die je dichter naar jezelf en jouw droom toe leidt of niet. Vraag jezelf af; maak je een keuze vanuit comfort en zogenaamde veiligheid, of maak je een keuze waarvan je hart blij wordt? En merk je angsten en belemmerende gedachten op? Ga ermee aan het werk! Dat werkt veel efficiënter dan wat dan ook in de buitenwereld proberen te fixen.

En deel jouw dromen met anderen! Hiermee maak je een draagvlak, en zorg je ervoor dat de mensen om je heen ook jouw ogen en oren kunnen zijn zodat er meer kanalen zijn waardoor de dingen naar je toe kunnen komen. Via via kan je zoveel bereiken.

Ik geloof dat als jouw hart ergens echt van zingt, dan is het voor jou! Het is gewoon een kwestie van tijd, van jezelf openstellen en ontvangen. Ik wens het iedereen toe!

 

Marinka holistisch coach

Meer lezen over Marinka en haar holistische coaching bedrijf? Check dan haar website https://marinkavanaken.nl/

 

Ashley

Ashley

Hi! Ik ben Ashley, fulltime mama en part time online business strateeg. Ik schrijf blogs over online geld verdienen, reizen met kids en een gezonde lifestyle. Met mijn blogs hoop ik jullie te inspireren je eigen freedom adventure te starten! Let's do this!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Ook interessant

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail