Hoeveel en wanneer moet je op social media posten?

16 apr, 2020

Vraag jij je af hoeveel je moet posten op social media voor de meeste zichtbaarheid van jouw bedrijf? In deze blog lees je precies hoeveel en wanneer je jouw posts het beste kunt plaatsen op alle bekende social media kanalen.

Tegenwoordig kun je als bedrijf niet meer om het gebruik van social media heen. Echter, lang niet elk bedrijf weet hoe zij deze online platforms op de juiste manier kunnen inzetten om hun omzet te verhogen. De hoeveelheid posts die jij als bedrijf plaatst, spelen hier een belangrijke rol in.

Aan het einde van deze post vind je een handige infographic met de exacte aantallen en tijden voor alle social media in één oogopslag!

Is de hoeveelheid posts die je plaatst belangrijk?

Jazeker! Te weinig posten zorgt voor weinig interactie en vertrouwen bij de lezers. Te veel posten kan worden ervaren als spam. Of zoals online marketing expert Neil Patel zegt:

”If you post too infrequently, your audience will forget that you exist and you will quickly fade into the deep dark recesses of their minds. However, if you are posting too often, you will become a complete nuisance and they will dread seeing your posts overcrowding their feed.”

De algoritmes gooien soms roet in het eten

Naast de hoeveelheid en tijdstip van jouw posts, is er nog iets wat meetelt: de algoritmes van de social media platforms. Elk platform gebruikt hier weer andere standaarden voor en daarnaast veranderen ze ook nog eens regelmatig (Tja, ik weet het, super irritant!). Momenteel worden de volgende algoritmes gehanteerd:

 • Facebook scoort posts met betekenisvolle interacties het hoogst
  • Zo leggen ze de nadruk op posts met content dat interacties verhoogt
 • Instagram sorteert op populariteit, relevantie en de relatie van de lezer met jou
  • Dit doet Instagram om ervoor te zorgen dat ze de ‘beste content’ aan de meeste mensen laten zien
 • Twitter sorteert tweets op basis van tijd en relevantie voor de lezer
  • Om gebruikers de meest relevante én huidige content te laten zien
 • LinkedIn scoort content met interactie en (gemeenschappelijke) connectie die iemand heeft op LinkedIn het hoogst
  • Zodat de beste zakelijke content zichtbaar wordt voor gebruikers
 • Pinterest laat content zien op basis van de vorige gebruikers interacties
  • Om gebruikers te helpen de content te vinden waar ze eerder naar op zoek waren

Hoeveel en wanneer moet je posten op social media? pinOké, maar hoeveel en wanneer moet ik nu posten?

Genoeg gepraat over andere zaken die er ook toe doen. Je was wellicht gewoon op zoek naar concrete aantallen! Het goede nieuws is dat desondanks de algoritmes, onderzoek nog steeds aantoont dat er wel degelijk een optimaal aantal posts is om jouw zichtbaarheid te vergroten.

Ik heb gekeken naar meerdere online bedrijven die hier onderzoek naar gedaan hebben. Op basis van mijn eigen ervaring en deze onderzoeken ben ik tot onderstaande getallen gekomen.

Ik raad je te allen tijde aan om vooral in het begin veel te posten en zelf te gaan kijken naar de posts die het beste scoren. Elke doelgroep is namelijk anders.

 

 

Hoeveel en wanneer moet ik posten op Facebook?

Hoeveel: De meeste studies concludeerden dat 1x per dag posten optimaal is. Post minimaal 3x per week op jouw facebook pagina. Een onderzoek uitgevoerd door Hubspot vond dat pagina’s met minder dan 10.000 fans zelfs een daling van 50% in interactie ervaren als zij vaker dan 1x per dag posten.

Wanneer: Hier zijn wel de meningen over verschilt en ik denk dat dit vooral ook van jouw doelgroep afhangt. Om te kijken wanneer jouw doelgroep het meest online is, kun je gebruik maken van Facebook Insights. De aangeraden tijdstippen zijn opgesplitst in B2B (Business to business) en B2B (Business to Consumer). Over het algemeen kun je de volgende tijdstippen aanhouden.

 • B2B: 9.00 uur en 15.00 tot 16.00 uur
 • B2C: 9.00 tot 10.00, 12.00 tot 13.00, en 16.00 tot 17.00 uur en tussen 19.00 en 21.00
Ken jij de gratis post planner van Facebook al? Met deze planner kun je handig jouw posts vooruit plannen zodat je op één tijdstip meerdere posts kunt inplannen.
Hoeveel en wanneer moet ik posten op facebook?

 

Hoeveel en wanneer moet ik posten op Instagram?

Hoeveel: Het algoritme van instagram zorgt ervoor dat trouwe likers meer van jouw berichten te zien krijgen dan mensen die jouw berichten minder vaak liken. Plaats 2 berichten  per dag voor maximale zichtbaarheid. Post minimaal 1 en maximaal 3 berichten per dag. Zo zien jouw volgers dat je actief bent en worden jouw berichten getoond aan potentiële volgers.

Wanneer: Voor het posten op Instagram kan je dezelfde tijden aanhouden als op Facebook. Deze komen vrijwel overeen met elkaar:

 • B2B: 9.00 uur en 15.00 tot 16.00 uur
 • B2C: 9.00 tot 10.00, 12.00 tot 13.00, en 16.00 tot 17.00 uur en tussen 19.00 en 21.00

 

 

Hoeveel en wanneer moet ik posten op Instagram?

 

Hoeveel en wanneer moet ik posten op Twitter?

Hoeveel: Twitter heeft van alle social media de kortste post levensduur (maar 18 minuten!) en is daarom ook mijn minst favoriete platform. Er ontstaat daardoor ontzettend veel verschillende geluiden van het perfecte aantal posts. Sommige hebben het over ‘maar’ 10 tweets posten per dag. Terwijl anderen zeggen dat de top accounts wel 100 posts per dag posten (hoe dan?!).

Om je toch een richtlijn te kunnen geven raad ik je aan rond de 5 posts te posten. Post in ieder geval minimaal 3 tweets per dag. Wil je echt groot worden op Twitter dan zul je 10 tot 30 tweets moeten gaan gebruiken om je zichtbaarheid te vergroten.

Wanneer: Vanwege de korte levensduur van tweets, is het verstandig om je tweets over de dag heen te verspreiden. Het hang dus een beetje af van de hoeveelheid, maar als jij 3 tweets per dag posts dan is het beste om dat ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds te doen.

 • B2B: 8.00 tot 10.00, 18.00 tot 21.00 uur, vooral op weekdagen
 • B2C: 8.00 tot 10.00, 12.00 en 19.00 tot 21.00 uur, vooral in het weekend

 

Hoeveel en wanneer moet ik posten op Twitter?

 

Hoeveel en wanneer moet ik posten op LinkedIn?

Hoeveel: LinkedIn hecht heel veel waarde aan de kwaliteit van je posts. Plaats 3 waardevolle posts per week. Post minimaal 2 en maximaal 5 berichten per week. Te vaak posten geeft namelijk een verkeerde indruk op LinkedIn!

Wanneer: Het meest optimale tijdstip om te posten op LinkedIn is in de ochtenden tussen 8.00 en 12.00, zowel voor business klanten als consumenten.

 

Hoeveel en wanneer moet ik posten op Linkedin?

 

Hoeveel en wanneer moet ik posten op Pinterest?

Hoeveel: Voor maximale exposure op Pinterest post je minimaal 3 nieuwe pins en maximaal 30 pins per dag. 30 lijkt veel, maar dit is vaak gebaseerd op het aantal re-pins. Een repin houdt in dat je een al bestaande pin opnieuw post.

Er is echter het laatste behoorlijk wat verandert in het algoritme op Pinterest. Waar het eerst goed leek om zoveel mogelijk te repinnen, geeft Pinterest nu amper nog aandacht aan repins. Pinterest laat anderen dus vooral jouw nieuwe pins zien en geen repins.

Dit is waarom ik jou aanraadt om vooral te posten met nieuwe pins. Ik weet het, dit kost enorm veel tijd! Ik zelf maak vooral gebruik van Canva en ik heb een handig schema opgesteld waarmee ik makkelijk nieuwe pins voor mijn blogpost kan maken.

Wanneer: Tussen 8 en 11 ‘s ochtends en 2 tot 4 ‘s middags. Echter is het op Pinterest minder belangrijk wanneer je post, het gaat vooral om de esthetiek en creativiteit van je pin.

Hoeveel en wanneer moet ik posten op Pinterest?

Maar het aller aller belangrijkste van posten op social media is dit:

Of je nu wel of niet aan bovenstaande hoeveelheden en tijden kunt voldoen, het aller belangrijkste is dat je steengoede, waardevolle content voor jouw lezer post!

Kun je maar 3x per week posten? Zorg er dan voor dat je op vaste tijden post, op vaste dagen in de week. Onderzoek toont aan dat dit zorgt voor de meeste interactie en fans. Wij mensen zijn gewoontedieren en willen niet teveel nadenken (en al zeker niet als je op social media aan het scrollen bent).

Mensen willen weten waar ze aan toe zijn en als jij zorgt dat mensen weten wanneer jij jouw waardevolle content gaat posten, komen ze bij je terug.

Tot slot

Je weet nu wat de beste hoeveelheden posts en tijdstippen zijn voor de meest gebruikte social media kanalen. Hieronder vind je alle belangrijke informatie in een handige infographic. Nu is het tijd om aan de slag te gaan! Deel jouw waardevolle content met jouw volgers (to be).

Zit je ineens boordevol inspiratie? Bewaar je posts of plan ze in! Zo zorg je voor de consistentie op jouw social media kanalen. Daar houden mensen namelijk van, lekker voorspelbaar 🙂

Infographic hoeveel en wanneer moet ik posten op social media

Ashley

Ashley

Hi! Ik ben Ashley, fulltime mama en part time online business strateeg. Ik schrijf blogs over online geld verdienen, reizen met kids en een gezonde lifestyle. Met mijn blogs hoop ik jullie te inspireren je eigen freedom adventure te starten! Let's do this!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail