Healthy Seas Socks review: bio sokken van gerecyclede visnetten!

24 mei, 2020

Het begon als een cadeautje voor mijn eerste Vaderdag. Een paar bio sokken van oude visnetten, mijn Scheveningse hart begon er sneller van te kloppen. Oude visnetten die een tweede leven krijgen, hoe tof is dat! Maar waar komen die visnetten vandaan?

Na onze eerste ervaring met Healthy Sea Socks doken we dieper in de filosofie van het bedrijf. Wat we ontdekte, maakte ons nog enthousiaster! Zo enthousiast dat we er een blog aan toewijden.

Healthy Seas Socks; A journey from waste to wear

De sokken van Healthy Seas Socks dragen een mooi verhaal. Zij zijn een losstaand bedrijf van de stichting healthyseas.org. Zij laten zien hoe mooi een samenwerking kan zijn van drie totaal verschillende bedrijven, die samen komen en iets moois maken van oude visnetten.

Waarom liggen er afgedankte visnetten op de bodem?

De visnetten worden door de vissersschepen over de bodem van de zee getrokken en blijven soms vastzitten op de scheepswrakken. De reden dat het een groot probleem is dat er 10.000 scheepswrakken in de Noordzee liggen en er op elk wrak minimaal 1 visnet te vinden is. In deze netten sterven bruinvissen, zeehonden en ongelofelijk veel vissen.

De overgebleven afgesneden visnetten worden gezien als bedrijfsafval en daar moet de visser voor betalen. Wat de meeste vissers dan doen, is de oude visnetten weer meenemen de zee op. Daar kunnen ze maar een ding doen met de netten, overboord. Healthy seas zorgt voor verzamelpunten bij de vissershavens waar de vissers  hun afgedankte visnetten in kunnen leveren.

Ook al wordt er veel opgehaald bij de verzamelpunten, er zijn nog steeds veel vissers die zich daar niet aan houden bewijst Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat doet veel onderzoek naar het afval in de zee en op de stranden. De conclusie was dat meer dan de helft van het afval in zee afkomstig is van de visserij- en scheepvaartsector! Er worden touwen, vispluis en dingen als rubberen laarzen gevonden, maar vooral veel visnetten.

Stichting Ghost Diving

Deze visnetten worden ook wel ghost nets genoemd, dan heb je gelijk een beeld hoe het eruit ziet op de bodem van de zee. Stichting Ghost diving speurt de bodem van de zee af op zoek naar afgedankte netten met de hulp van trouwen vrijwilligers. Deze organisatie vind je niet alleen in de Noordzee, zij doen hun best om de 7 zeeën van de wereld weer ghost net vrij te krijgen.

Wat moet je met al die visnetten?

Het tweede bedrijf heet Aquafil en werkt op een globale basis aan vernieuwing en duurzaamheid. Zij zijn verantwoordelijk voor het duurzaam bewerken van het afval tot bruikbaar nylon. Zij zorgen dat de visnetten verwerkt kunnen worden tot een bruikbaar product die je kan verwerken in sokken!

Goed in sokken!

Het derde bedrijf heet Starsock en is al vanaf 1996  druk bezig om duurzame sokken op de markt te brengen. Nu verkopen zij 25 miljoen sokken per jaar! Zij gebruiken hun expertise om de perfect sok van biologisch katoen en visnetten te maken!

Founding partners Healthy Seas organisatie, Ghost Fishing, Star Sock and Aquafill

Bron

Samen staan we sterk

Deze drie bedrijven vormen samen Healtyseas.org en delen hun missie met Healthy Seas Socks. Van overboord gegooide visnetten tot aan heerlijk comfortabele sokken. Laten we hopen dat de vervuilende mentaliteit van de oude noeste vissersmannen niet wordt overgenomen door de nieuwe generatie vissers!

De sokken van Healty Seas zijn mode bewust en zitten heerlijk. Ik hoop dat meer mensen deze sokken op hun verlanglijstje zetten om zo een steuntje bij te dragen aan een schonere zee zonder Ghost nets!

 

Healthy Seas Socks

Vind je dit een leuke post, deel het op Pinterest!

Kees

Kees

Hi! Ik ben Kees; blije camperaar en trotse papa van Kainoa. Op A Freedom Adventure deel ik onze persoonlijke avonturen naar een vrijer en simpeler leven. Hopelijk haal je er wat inspiratie uit om zelf aan de slag te gaan!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail