De 16 beste gratis stock video websites + must do vóór gebruik!

12 mei, 2020

Ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat je ook video’s kunt gebruiken als ondersteunend beeldmateriaal voor je website. Echter is video één van de sterkste media die je kunt gebruiken om de aandacht van je lezer te trekken. In deze blog vind je 10 handige websites die gratis stock video’s aanbieden. Aan het einde vind je nog een must do die je uitvoert vóór het uploaden naar je website!

Wat is een stock video?

Een stock video (ook wel bekend als stock footage) is hetzelfde als een stock foto, maar dan draait het om bewegend beeld. Videografen stellen hun beelden gratis of tegen betaling beschikbaar voor andere om deze te gebruiken voor hun bedrijf en website.

Wanneer gebruik je een stock video?

Een stock video kun je op verschillende manieren inzetten voor jouw bedrijf of websites. Zo zijn stock video’s zijn zeer geschikt als achtergrond videos. De aandacht wordt dan gelijk naar bijvoorbeeld een banner getrokken.

Video’s geven ook eerder een bepaald gevoel of emotie bij de lezer dan een foto. De lezer wordt als ware in de video getrokken. Zo hebben wij momenteel als voorpagina een stock video als achtergrond die wij vinden passen bij het gevoel wat hoort bij een Freedom Adventure!

Ook videografen en filmmakers maken gebruik van stock video’s om beelden te gebruiken in hun film. Vaak zijn dit beelden die veel geld kosten om zelf te maken. Het is dan dus gemakkelijker om een klein bedrag te betalen voor het beeldmateriaal.

Wanneer gebruik je een stock video niet?

Er zijn ook situaties waarin een stock video absoluut niet geschikt is om te gebr

Vond je dit een handige post? Bewaar hem dan op Pinterest!uiken. Wil jij bijvoorbeeld jouw eigen product of dienst promoten?  Dan is het beter om te investeren in een professioneel filmpje. Je wilt namelijk een zo realistisch en echt mogelijk beeld neerzetten van jouw product of dienst en dat doe je niet met een stock video van iemand anders.

De beste websites met gratis stock video’s

Tijdens mijn zoektocht naar goede stock video’s heb ik behoorlijk wat websites doorzocht naar de perfecte video. Onderstaande websites zijn de beste websites die je kunt raadplegen voor gratis stock video’s!

#1 Beachfront B-Roll

Beachfront B-Roll is een particulier initiatief en bevat honderden stockvideo’s. De video’s zijn beschikbaar onder de CC3 licentie wat betekent dat een bronvermelding verplicht is.

#2 BG Stock

BG Stock bevat enkele honderden stock video’s die je als achtergrond voor je website kan gebruiken. De video’s zijn niet allemaal gratis, maar met bovenstaande link kom je op de pagina waar alle gratis video’s staan. Deze zijn te gebruiken onder de CC0 licentie. Een bronvermelding is dus niet verplicht.

#3 Clipcanvas

Clipcanvas is een marktplaats voor het verkopen en kopen van videoclips. Iedereen kan video’s verkopen op Clipcanvas wat ervoor zorgt dat de database groot is. Er worden meer dan 600.000 videoclips aangeboden. Op de website zijn ook 176 gratis videoclips te downloaden.

#4 Coverr

Coverr is een gratis stock video website met honderden gratis stock footage. De beelden zijn voornamelijk geschikt om als achtergrondvideo’s te gebruiken. Sinds kort vindt je op Coverr ook gratis Zoom achtergronden. Hiermee verander je jouw saaie huiskamer achtergrond tijdens een online meeting in één handomdraai in een tropisch eiland!

#5 Distill

Distill werkt als stock site iets anders dan de andere websites. Je schrijft je in met je emailadres en ontvangt dan om de 10 dagen 10 gratis video’s direct in je mail. Gemaakt door creatievelingen voor creatievelingen. Alle video’s die je ontvangt zijn zorgvuldig geselecteerd door het team van Distill. Je bent dus verzekerd van bijzondere footage voor op jouw website of social media!

6# Life Of Vids

Life Of Vids bevat enkele honderden rechtenvrije stock video’s. Bronvermelding wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. De website heeft een iets omslachtige zoekfunctie maar bevat wel mooie video’s.

7# Mazwai

Mazwai staat bekend om zijn kunstzinnige videoclips van hoge kwaliteit. De films zijn afkomstig van professionals en dat is terug te zien in alles wat Mazwai uitstraalt. Alle clips worden beschikbaar gesteld onder de CC3 licentie wat betekent dat een bronvermelding naar de auteur verplicht is.

8# Mitch Martinez

Mitch Martinez heeft een uitgebreide website Director of Photography. Het is even zoeken naar de gratis clips maar ze zijn te vinden op deze pagina! Meer dan 1500 video’s zijn onderverdeeld in 50 categorieën en het is zeker de moeite waard om hier eens naar te kijken. De video’s zijn van hoge kwaliteit. Let op dat je voor sommige van zijn clips wel en bronvermelding erbij moet zetten en voor sommige niet.

9# Pond5

Pond5 bied gratis zwart-wit opnames aan uit het verleden. Daarnaast biedt Pond5 een enorm groot aanbod aan betaalde videoclips aan tussen de €50 en €100. Om de gratis clips makkelijk te vinden gebruik je de zoekfunctie.

#10 Splitshire

Splitshire is opgezet door webdesigner Daniel Nanescu. Hij wilde zijn foto’s en video’s gratis aanbieden voor persoonlijk en commercieel gebruik. Alle foto’s en video’s zijn dus gemaakt door Daniel zelf. Dit maakt de footage unieker dan van andere stock sites. De clips zijn vooral prachtige omgevingsbeelden gemaakt met drones.

#11 Pexels video

Pexels Video is een online community waar video’s in gedeeld worden. De clips mogen door iedereen gratis gebruikt worden. De video’s  hebben een Creative Commons Zero (CC0) licentie. Een bronvermelding is dus niet verplicht. Het enige wat niet mag onder deze licentie is de video doorverkopen of doen alsof je de video zelf hebt gemaakt.

#12 Pixabay

Pixabay is vooral bekend vanwege zijn grote database aan gratis stock foto’s. Echter vind je op deze site ook meer dan duizend gratis stock video’s! Je mag ze gebruiken zonder dat bronvermelding verplicht is (CC0 licentie). Je vindt op Pixabay ook gratis vectors, illustraties en muziek.

#13 Videvo

Videvo is één van de grootste aanbieders van gratis stock footage.  Je vindt er duizenden video’s. De video’s van Videvo hebben een Creative Commons 3 (CC3) licentie. Bronvermelding is dus verplicht!

#14 Videezy

Videezy is net als Videvo een grote aanbieder van gratis video’s waar je meer dan duizenden gratis clips kunt vinden. De video’s moeten bij gebruik voorzien worden van bronvermelding. Ze hebben een CC3 licentie. Handig: je vind op deze site ook gratis muziek en geluiden die je kunt gebruiken voor jouw website en bedrijf.

#15 Videoblocks

Videoblocks heeft een grote collectie aan luchtfilms, time lapse video’s en standaard clips van verschillende omgevingen. Hoewel de video’s eigenlijk betaald zijn, kun je tijdens de gratis trial (7 dagen) vijf video’s gratis downloaden.

#16 VidsPlay

VidsPlay is een website met honderden gratis stock video’s. De video’s mogen voor alle doeleinden gebruikt worden op voorwaarde dat je de bron vermeld (CC3 licentie). Je mag de video’s gebruiken voor je eigen (betaalde) films maar niet als losstaande video doorverkopen.

MUST DO handeling voordat je een video op je website gebruikt

Als je de perfecte video hebt gevonden op één van de bovenstaande gratis stock video websites dan is er nog één ding dat je wilt doen voordat je de video upload. Een videobestand is namelijk onwijs groot en als je deze in zijn originele formaat upload dan wordt je site heel erg langzaam. Dit wil je niet!

Gelukkig zijn er verschillende gratis programma’s waarmee je de video kunt verkleinen zodat deze geschikt is voor gebruik op een website. Ik gebruik hier zelf het gratis open source programma HandBrake voor. Er zijn online verschillende handleidingen te vinden die uitleggen welke groottes en formaten het beste zijn om in te stellen in dit programma.

Ben je ook nog op zoek naar  gratis stock foto’s? Lees dan deze blog waarin we de beste websites met gratis stock foto’s op een rijtje hebben gezet voor je!

De 16 beste stock video websites

 

Ashley

Ashley

Hi! Ik ben Ashley, fulltime mama en part time online business strateeg. Ik schrijf blogs over online geld verdienen, reizen met kids en een gezonde lifestyle. Met mijn blogs hoop ik jullie te inspireren je eigen freedom adventure te starten! Let's do this!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail