De 7 beste financiële tips voor digital nomads

19 Dec, 2020

Heb je plannen om als digital nomad te reizen en te werken? Je hebt in elk geval een bedrag nodig om je eerste reis te maken. Daarna is het een kwestie van een goede financiële planning om reizen en werken te combineren. Om je op weg te helpen volgen hier de 7 beste financiële tips voor digital nomads!

Tip 1: Begin met een buffer

Het is gedurfd om met niets weg te gaan en je leven als digital nomad te beginnen. Dat is wel mogelijk, maar dan moet je wel al verzekerd zijn van opdrachtgevers. Of een plan hebben om de eerste maanden in je levensonderhoud te voorzien.

Het brengt onzekerheid met zich mee als je zonder buffer weggaat. Daarom is het verstandig om met wat geld achter de hand te vertrekken. Denk in elk geval aan 1.000 tot 2.000 euro. Mocht er zich dan een financiële tegenslag voordoen dan heb je geld achter de hand.

Het fijnste is om een grotere spaarpot achter de hand te hebben. Reizen kost geld en hoe meer je achter de hand hebt des te langer kun je op pad. De kans is groter dat je slaagt in jouw digital nomad leven.

Tip 2: Beperk je vaste lasten in Nederland

Als je niet alle schepen achter je verbrandt in Nederland is het raadzaam om de vaste lasten beperkt te houden. Misschien huur je wel een huis of heb je een eigen woning. Een huis aanhouden kost veel geld dus probeer het te verhuren via Airbnb of short stay expats. 

Bonus tip: Zit je in een sociale huurwoning (bijvoorbeeld Staedion)? Dan kun je eenmalig jouw woning onderverhuren voor maximaal een jaar! Zo kun je een jaar uitproberen of het digital nomad leven wat voor jou is en ben je verzekerd van een huis als je weer in Nederland bent.

Als je lange tijd wegblijft, is het ook mogelijk om je uit te schrijven, een briefadres te nemen of bij je ouders in te schrijven.

Lees je wel goed in wat de gevolgen dan zijn en hoe de basisregistratie personen werkt. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 4 maanden per jaar fysiek aanwezig zijn op het ingeschreven adres.

Heb je nog abonnementen lopen? Deze zeg je allemaal op, want die heb je niet nodig. Bijvoorbeeld een sportschoolabonnement. 

Tip 3: Maak een financiële planning

Het leven als digital nomad is fantastisch, maar financieel gezien soms ook wel onzeker. Daarom is het handig om vooraf een financiële planning te maken. Het hangt van de bestemming af hoeveel geld je iedere maand nodig hebt. Bepaal wat je ter plekke nodig hebt voor je verblijf en je levensonderhoud. Dan weet je namelijk ook wat je iedere maand moet verdienen om rond te komen.

Het is natuurlijk mogelijk om een goedkope bestemming te zoeken, waar de kosten laag zijn. Thailand en Indonesië zijn bijvoorbeeld populair als het om de lage kosten voor levensonderhoud gaat. Hier vind je een handig kostenoverzicht van de 10 leukste bestemmingen voor digital nomads!

Tip 4: Houd rekening met je uitgaven

Kom je als digital nomad op je bestemming aan dan overvalt het vakantiegevoel je meteen. Je bent echter niet op vakantie, want het is de bedoeling om te reizen en te werken. Het is daarom aan te raden om niet te doen alsof je op vakantie bent en geld uit te geven als water. Dat is voor even leuk, maar dan ben je snel weer terug in Nederland. 

 

Tip 5: Begin met ruilhandel

Heb je weinig geld te besteden, maar wel expertise of een speciale skill binnen een bepaald gebied? Kijk dan of er mogelijkheden zijn om aan ruilhandel te doen. Bijvoorbeeld door een uitgebreide blog te schrijven voor een accommodatie in ruil voor gratis verblijf.

Doe dat dan bij voorkeur bij de kleinere hotels en andere accommodaties die daar eerder voor openstaan dan grote hotelketens. Zo zijn er allerlei diensten die je in kan zetten voor ruilhandel, bijvoorbeeld ook het vernieuwen van een website als je webdesigner bent.

Tip 6: Bepaal wat je minimaal wilt verdienen

Het is als digital nomad belangrijk om voor jezelf te bepalen welk bedrag je wilt verdienen. Ben je tevreden met een bedrag waarmee je gewoon rondkomt? Of heb jij je pijlen gericht op een hoog inkomen om ook een stukje financiële onafhankelijkheid te verwerven? De een is tevreden met een beperkt inkomen om een fantastisch leven te leiden. Een ander is altijd op zoek naar meer om dromen te verwezenlijken.

Het maakt niet uit wat jouw doel is als je maar voor jezelf bepaalt wat je wilt verdienen. Stel in elk geval een uurtarief vast of een vast tarief voor diensten. Zorg daarbij voor een aantal vaste opdrachtgevers om het minimale inkomen te verdienen. Daarnaast heb je dan de gelegenheid om je inkomen verder uit te bouwen met incidentele opdrachten.

 

Tip 7: Verschillende opties voor digital nomads

Een digital nomad is iemand die reist en zijn inkomen online verdient. Maar dat hoeft niet altijd in een hostel in Thailand. Er zijn ook andere manieren van reizen:

  • Je kunt een camper kopen en vanuit de camper werken. Door het vrijstaan, zelf koken en de vrijheid om te rijden naar goedkopere landen kun je met een klein budget al ver komen.
  • Door Couchsurfing kun je over de hele wereld gratis slapen en netwerken. Op die manier kun je met een minibudget het heel lang volhouden en hoef je maar weinig te verdienen.
  • Heb je een mega budget, dan kun je natuurlijk met je jacht naar de zuidelijke Atollen varen van de Malediven en met je satelliet verbinding online geld verdienen. De sky is the limit!

 

Dit waren de 7 beste financiële tips voor digital nomads. Een laatste tip: Je kunt je tot de puntjes blijven voorbereiden maar soms moet je gewoon je backpack pakken en gaan!

Wil je meer weten over online geld verdienen, download hier het GRATIS E-book: 10 bewezen manieren om online geld te verdienen! en misschien ben jij degene die volgend jaar de backpack pakt als digital nomad! 🙂

Kees

Kees

Hi! Ik ben Kees; blije camperaar en trotse papa van Kainoa. Op A Freedom Adventure deel ik onze persoonlijke avonturen naar een vrijer en simpeler leven. Hopelijk haal je er wat inspiratie uit om zelf aan de slag te gaan!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Ook interessant

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail