Sparkling groene thee met kefir

26 apr, 2020

Ben je op zoek naar een gezond alternatief voor een alcoholisch aperitief? Of zoek je een heerlijk verfrissend en gezond ijskoud drankje voor in de zomer? Bekijk hier onze kefir recepten!

Heb je nog nooit kefir gemaakt check hier onze eerste blog, daar leggen we uitgebreid uit hoe tof en simpel het is om je eigen kefir te maken.

In het tweede deel van de kefir serie geven we je 2 verfrissende recepten met Japanse en Chinese groene thee. Buiten het feit dat groene thee mega gezond is, kun je het ook heel goed koud zetten. Maar voordat we beginnen, hebben we nog even snel de kefir feiten op een rij gezet.

Wat is kefir nou eigenlijk?

Kefir is een organisme dat zorgt voor het fermentatie proces in water of melk. Hiermee krijg je een gezonde probiotische dosis binnen die goed is voor je darmflora. Het fermenteren zorgt er voor dat het koolzuur vrij komt en de smaak een licht fruitig zuurtje heeft. Dat is ideaal om jouw favoriete drank te upgraden!

Omdat we kefir met thee combineren werken we alleen met water kefir.

Kefir met groene thee

Er zijn veel verschillende groene theeën die allemaal weer anders smaken. Wij gingen op zoek naar twee groene theeën die goed bij het fruitige zuurtje van kefir past. De eerste groene thee moest een zoete toon hebben om het zuurtje op te heffen. Voor de tweede groene thee zochten we naar citrus tonen, omdat kefir en citroen een erg lekkere combinatie is.

Een groene thee met een zoetige tonen is Kukicha, deze gestoomde thee uit Japan bestaat alleen uit de steeltjes van het theeblad. Die zorgen voor de zoete eigenschap van deze thee. Een mooie bonus is dat deze toegankelijke thee ook super lekker is om koud te zetten.

Voor de tweede groene thee kozen we een Maofeng uit de provincie Yunnan. China staat bekend om hun prachtige gewokte groene thee. Omdat de thee gewokt is heeft het een andere smaak dan gestoomde (Japanse) thee. Deze Maofeng heeft mooie citrustonen en heeft genoeg body om samen te gaan met kefir.

Mousserende groene thee
Kukicha uit Japan

De recepten

Kukicha en kefir

Maofeng en kefir

Kleine notitie

Wij gebruiken omgekeerde osmose water (van Berkey) voor thee en kefir. Hiermee krijg je een ander resultaat dan met kraanwater. De kwaliteit van kraanwater is ook weer afhankelijk van de regio.

Aan de slag

We gebruiken onze Hario filter flessen om de kefir te zetten via de cold brew methode. Dat houdt in dat we de flessen vullen met de basis kefir en daarna de groene thee toevoegen. We laten de flessen een nachtje in de koelkast staan, zodat de thee zich mooi kan ontwikkelen in de fles.

Je kunt ook experimenteren door fruit eraan toe te voegen. Dan kun je bijvoorbeeld schijfjes sinaasappel of limoen samen met de thee in de flessen laten trekken.

Groene thee met kefir

Groene thee met kefir

Het resultaat

We waren compleet verrast toen we de kukicha met kefir dronken. De kukicha vormt een mooi geheel met de kefir. Het is een volle mousserende groene thee geworden die heerlijk ijskoud gedronken kan worden op zomerse dagen. We voegden er nog citroen aan toe en daarna ook nog suiker, maar daardoor raakte het alleen maar uit balans. Het is een pure combinatie die geen toevoegingen nodig heeft.

De Maofeng uit Yunnan was eveneens een schot in de roos. De citrus tonen kwamen mooi naar voren in de combinatie met kefir. De Maofeng met kefir heeft een veel vollere smaak dan wanneer je alleen de Maofeng zou zetten. Die volle smaak is heel toegankelijk en zou prima op een terrasje met wat ijs geserveerd kunnen worden!

Beide sparkling groene theeën zouden goed naast een gerecht met witvis passen met een goed gevulde groen salade. Sushi zou ook een toffe pairing zijn of wat dacht je van licht gebakken coquilles met een beurre blanc saus en daarnaast een glas sparkling Maofeng op een bedje van …

Of draaf ik nu een beetje door? 😉

De kefir serie gaat door!

Dit was het tweede deel van de kefir serie. Wil je iets weten over een recept of heb je zelf een tof experiment gedaan. Deel het met ons, onderin bij de comments!

Onze inspiratie voor het derde deel kwam tijdens een wandeling naar het bos. Onderweg zagen we de bloemen van de magnolia uitkomen. Volgens het wildpluk boek van Edwin Flores kun je die gewoon eten.

Maar zou je het ook kunnen combineren met kefir?

Kefir met groene thee

Vind je dit een leuke post, bewaar hem dan op Pinterest!

Kees

Kees

Hi! Ik ben Kees; blije camperaar en trotse papa van Kainoa. Op A Freedom Adventure deel ik onze persoonlijke avonturen naar een vrijer en simpeler leven. Hopelijk haal je er wat inspiratie uit om zelf aan de slag te gaan!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail