Magnolia bloemen of witte thee met kefir

4 mei, 2020

Hoe tof is het om een prachtige bloem uit de natuur te plukken en daar een mooi recept van te maken? Dat gevoel kregen we toen we naar huis liepen met Magnolia bloemen op zak! Lees hier hoe we de bloemen met kefir mixte tot een heerlijke zomerse dorstlesser.

Heb je nog nooit kefir gemaakt check hier onze eerste blog, daar leggen we uitgebreid uit hoe makkelijk het is om je eigen kefir te maken.

Voordat we bij de recepten komen, hebben we eerst een korte samenvatting gemaakt over kefir.

Wat is kefir?

Kefir is een organisme dat zorgt voor een fermentatie proces. Hierdoor krijg je een gezonde probiotische dosis binnen die goed is voor je darmflora. Je hebt 2 soorten kefir: melk- en water kefir. Melk kefir lijkt op miniatuur bloemkooltjes en leeft alleen in melk. Water kefir zijn glazige korrels en leeft alleen in water. Allebei eten ze suikers en zetten ze dit om tot koolzuur. De kefir heeft een fris zuurtje dat je goed kan combineren.

Omdat we kefir met thee combineren, werken we alleen met water kefir.

Magnolia bloemen

De blaadjes van de Magnolia bloem

Kefir met Magnolia of Yunnan moonlight

Voor de derde serie haalde we inspiratie uit onze dagelijkse wandeling. De lente ontluikt en overal wordt het steeds groener en steeds meer bloemen laten zich al zien. Zo ook de magnolia boom.

Magnolia (of tulpenboom) is een geliefde boom die veel wordt geplant in tuinen. We vonden een mooi exemplaar in een stadsparkje. Volgens Het grote wildpluk boek van Edwin Flores kun je de bloemen eten en hebben ze een gemberachtige smaak. Er zijn een hoop verschillende magnolia’s die allemaal net iets anders smaken. Voor ons reden genoeg om twee bloemen te plukken uit het stadsparkje.

Voor de tweede keuze namen we een witte thee. Witte thee staat vooral bekend om zijn delicate smaak. Helaas zou die delicate smaak wegvallen tegen de overheersende smaak van de kefir. We kozen daarom voor een Yunnan moonlight, een complexe witte thee die uit takjes, blaadjes en buds (ongeopende theeblaadjes) bestaat. Deze Chinese thee uit de provincie Yunnan heeft veel smaak.

Witte thee met kefir

De topjes van de Yunnan moonlight

De recepten

Yunnan moonlight en kefir

  • 750 ml basis recept kefir
  • 7 gram biologische Yunnan Moonlight
  • 1 eetlepel suiker of andere zoetstof (geen honing)

Magnolia en kefir

  • 750 ml basis recept kefir
  • Handje vers geplukte magnolia bloemen
  • 1 eetlepel suiker of andere zoetstof (geen honing)

Kleine notitie

Wij gebruiken omgekeerde osmose water (van Berkey) voor thee en kefir. Hiermee krijg je een ander resultaat dan met kraanwater. De kwaliteit van kraanwater is ook weer afhankelijk van de regio. Binnenkort schrijven we hier een blog over.

Aan de slag!

Voor deze recepten paste we de cold brew methode toe. We gebruiken dus geen kokend water maar koud water om de thee te trekken.

Vul 2 flessen of glazen potten met de basis kefir. In de eerste fles voeg je de zoetstof toe en roer het even door, daarna de witte thee en zet het een nachtje in de koelkast.

Voor fles twee doe je hetzelfde, maar dan met een handje bloemblaadjes. Ik plukte de mooiste blaadjes van twee bloemen. Zet het in de koelkast voor een nachtje, of een paar uur op kamertemperatuur.

Het resultaat

We waren het meest benieuwd naar de combinatie kefir en magnolia. Bij de eerste slok proefde we appeltjes bloesem met een randje van gember. Een heerlijke frisse mix die je het liefst heel de zomer wilt doordrinken. Helaas kun je de bloemen maar een paar weken per jaar plukken.

De Yunnan moonlight proefde we daarna en dit was de beste combinatie die we tot nu toe gedronken hebben! De volle smaak van de kefir en de complexe tonen van de witte thee sluiten perfect op elkaar aan. In elke slok gebeurt er een hoop en het liefst drink je gelijk de hele fles leeg. Top!

Voor allebei de combinaties zouden we iets fris en zoets ernaast serveren. Bijvoorbeeld limoen cheesecake voor de Magnolia mix of een stuk verse appeltaart naast de witte thee mix.

De kefir serie gaat door!

Dit was het derde deel van de kefir serie. Wil je iets weten over een recept of heb je zelf een tof experiment gedaan. Deel het met ons, onderin bij de comments!

Voor het vierde en laatste deel doken we in de wereld van de oolong. We kozen niet voor de standaard oolong uit China of Taiwan. Maar voor oolongs uit twee landen die je niet gelijk zou associëren met lekkere thee. Eerder met de Haka of kiwi’s..  😉

Kefir met Magnolia

Vind je dit een leuke post, bewaar hem dan op Pinterest!

Kees

Kees

Hi! Ik ben Kees; blije camperaar en trotse papa van Kainoa. Op A Freedom Adventure deel ik onze persoonlijke avonturen naar een vrijer en simpeler leven. Hopelijk haal je er wat inspiratie uit om zelf aan de slag te gaan!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail