Kefir oolong is zó 2020!

8 mei, 2020

Ben je iemand  die van de gebaande paden afgaat en open staat voor nieuwe smaken? Dan is dit wat voor jou. We mixten verse kefir met oolong thee en dat is verrassend lekker! In deze blog vertellen we je er alles over, inclusief 2 recepten die je thuis kan proberen.

Heb je nog nooit kefir gemaakt bekijk hier onze eerste blog, daar leggen we uitgebreid uit hoe tof en simpel het is om je eigen kefir te maken.

Voordat we bij de recepten komen, duiken we nog eerst even in de basis van kefir en oolong.

Wat is kefir?

Kefir is een bruisend probiotisch drankje vol gezondheidsvoordelen. Het ondersteund de goede bacteriën in de darmflora. Er zijn twee soorten kefir: melk- en waterkefir. Omdat wij de kefir combineren met thee hebben we gekozen voor waterkefir. Die heeft een fruitig zuurtje en is licht bruisend. Perfect om mee te experimenteren!

Oolong en kefir

Close up van water kefir korrels met rozijnen

En wat is oolong?

Oolong is een erg geliefde theesoort die steeds bekender wordt in de wereld. In Nederland kun je het kopen in de theespeciaalzaken of online. Er zijn 2 soorten oolong die heel erg verschillend smaken. Dat ligt aan hoeveel procent de thee is geoxideerd. Groene en witte thee zijn 0% geoxideerd en zwarte thee is 100% geoxideerd. Oolong thee zit dus daartussen. Is de oolong licht geoxideerd (20 a 30%) dan heb je een lichte gele thee. De bekendste lichte oolong is een Tie Kuan Yin uit China.

Een donkere oolong is rond de 80% geoxideerd. De smaak van de donkere oolong is vaak fruitig en gaat meer naar zwarte thee toe. In China heb je het bekende Wuyi gebergte en daar worden de mooiste donkere oolongs gemaakt. De bekendste zijn de Da Hong Pao en de Dancong. Naast China is Taiwan het land wat bekend staat om zijn bijzondere oolongs.

Welke oolong hebben we gekozen?

Onze eerste keuze is de lichte oolong van Zealong. Dit is de enige theeboer in Nieuw Zeeland en zij zijn gespecialiseerd in oolong. Zealong is dan ook een combinatie van New Zealand en oolong. De mooi strak gerolde oolong parels zijn heerlijk bloemig en vouwen zich mooi open in het water.

Oolong en kefir

Thee plantage van Zealong

De tweede keuze is een oolong uit Georgië! De theeboeren van Renegade tea farm zijn flink aan het experimenteren met verschillende theesoorten. Voorheen werd hier uitsluitend zwarte thee gemaakt. Nu maken ze witte, groene, zwarte en oolong! Het is een medium geoxideerde oolong die uit losse blaadjes bestaat.

De recepten

Zealong oolong en kefir

Renegade oolong en kefir

Kleine notitie

Wij gebruiken omgekeerde osmose water (van Berkey) voor thee en kefir. Hiermee krijg je een ander resultaat dan met kraanwater. De kwaliteit van kraanwater is ook weer afhankelijk van de regio.

Oolong met kefir

Renegade tea farm oolong met kefir

Aan de slag

Om de smaken mooi te laten ontwikkelen in de fles, hebben we gekozen om de thee te zetten met koud water. Dit wordt de cold brew methode genoemd. Wij gebruiken daar onze Hario filter flessen voor.

Doe de kefir en de 7 gram oolong thee in de fles en zet het voor een nacht in de koelkast. Een snellere optie is dat je het op kamertemperatuur laat trekken dan is het na 6 uur klaar.

Je kan experimenteren door fruit eraan toe te voegen. Dan kun je bijvoorbeeld schijfjes sinaasappel, citroen of bloemen samen met de thee in de flessen laten trekken.

Het resultaat

De eerste slok van de oolong van Zealong was totaal niet in balans. Het zuur overheerste en was in gevecht met de bloemige smaak van de oolong. Dit loste we simpel op door een theelepeltje rietsuiker aan een glas kefir toe te voegen. De tweede slok was heerlijk! Het zuur smelt samen met de suiker en het resultaat was een volle bloemige dorstlesser.

De oolong van Renegade heeft een donker oranje kleur en smaakt totaal anders dan de Zealong. Het zuurtje was ook nu weer te veel aanwezig, maar het toevoegen van een klein beetje suiker deed wonderen. Je kan hier natuurlijk ook een andere zoetstof voor gebruiken. Het resultaat  was verrassend lekker; een volle zoetige limonade waar je de zomer wel mee door komt!

Beide recepten zijn extra lekker met een paar ijsklontjes. Je kan ook de ijskoude fles met aluminium inwikkelen en meenemen naar een mooi plekje in een park of gebruik het als een tof alternatief voor alcohol op een mooie stranddag avond!

Oolong en kefir

Nieuw Zeelandse oolong met kefir

Het laatste deel van de kefir serie!

Na weken experimenteren met kefir is het tijd voor wat anders. We hebben de kefir in bakjes gedaan en achter in de koelkast gezet voor later. Binnenkort hoor je hier meer over!

Wil je iets weten over een recept of heb je zelf een tof experiment gedaan. Deel het met ons, onderin bij de comments!

Kefir met oolong

Vind je dit een leuke post, bewaar hem dan op Pinterest!

Kees

Kees

Hi! Ik ben Kees; blije camperaar en trotse papa van Kainoa. Op A Freedom Adventure deel ik onze persoonlijke avonturen naar een vrijer en simpeler leven. Hopelijk haal je er wat inspiratie uit om zelf aan de slag te gaan!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail