Hoe maak je een basis recept met kefir

22 Apr, 2020

Het is een bijzondere ervaring om met kefir te werken. Het is net alsof je een huisdier thuis hebt. Je geeft het te eten, verschoont het en lucht het af en toe. In ruil daarvoor krijg je een heerlijke en vooral gezonde probiotica drank voor terug! In deze blog behandelen we wat kefir precies is en hoe je een basis recept kefir kunt maken. Zo weet je straks alle ins en outs en kun je genieten van alle gezondheidsvoordelen van Kefir!

Wat is kefir?

Kefir is een organisme die bestaat uit levende gisten en bacteriën. Die zorgen voor het fermentatie proces en dat is goed voor je de darmflora. Er zijn twee soorten: melk- en water kefir. Water kefir bestaat uit witte glazige korreltjes die goed gedijen in water. Melk kefir lijkt op kleine minibloemkooltjes en houden van een badje van melk.

Omdat we kefir combineren met verschillende thee en bloemen hebben we alleen water kefir gebruikt. Die is lekker bruisend en heeft een licht fruitig zuurtje.

Basis recept kefir

Hier kun je duidelijk de waterkefir korrels op de bodem zien!

Is kefir gezond?

Kefir is een probiotica. Dat houdt in dat het (goede) micro-organisme bevorderd in ons lichaam. Kefir bevorderd vooral het micro-organisme in de darmflora. Dit zorgt voor een betere weerstand, daarnaast bevat het ook de vitamines: B1, B2, B6, B8, B12, vitamine C en D. Het is dus niet alleen lekker, maar ook erg gezond!

De geschiedenis van kefir

In het noordelijke gedeelte van het Kaukasus gebergte leefde orthodoxe volksstammen. Zij gebruikte geitenleren zakken die ze met melk en kefir korrels vulde. De zakken hingen ze vervolgens aan de deur. Het was dan ook een traditie als iemand bij je op bezoek kwam, diegene even een tik tegen de zak gaf. Op die manier bleef het kefir en melk goed gemengd.

Deze stammen gaven eeuwenlang de kefir korrels van generatie tot generatie over. Zij stonden bekend als vitale mensen. Vanuit het Kaukasus gebergte verspreide de kefir door Rusland naar Europa, Japan en uiteindelijk de rest van de wereld.

Recept met kefir
De oorsprong van kefir

Het basis recept kefir

We hebben een handig overzicht gemaakt met producten en ingrediënten, daarna kun je aan de slag!

Welke producten heb je nodig?

Zelf kefir maken is niet moeilijk. Het is wel handig om voorbereidt te zijn en alle spullen in huis te hebben. Wat heb je nodig?

 • Weck of glazen inmaakpot
 • Grote plastic zeef
 • Kleine plastic zeef
 • Plastic of glazen mengkom
 • Hario filter flessen
 • Baking soda om schoon te maken

Helaas kun je geen metalen voorwerpen gebruiken die in contact komen met kefir. Metalen ionen kunnen dan hechten aan de kefir. Daarom gebruiken we glas, plastic, hout of porselein.

Je kunt ook de handige kefir fermenter kit bestellen voor een makkelijke brouwwijze. Wij kozen voor de Hario filter flessen, ook al is dat iets bewerkelijker.

Ingrediënten lijst voor een basis recept kefir

Koop het liefst biologische ingrediënten dat is beter voor het milieu en de uiteindelijke smaak van de kefir.

Voor een constante kefir kun je het best bron of gefilterd water gebruiken. Al werkt het ook met kraanwater. Om kefir te laten groeien en vermenigvuldigen heb je suikers nodig. Biologische kristalsuiker geeft het meest stabiele resultaat, maar biologische rietsuiker is ook prima.

Je kunt de suiker ook weg laten en meer gedroogde vruchten in de kefir doen. Daar kan de kefir zich ook aan voeden. Gebruik dan 6 of 7 vijgen per liter.

Black And White Cooking GIF by MAJASBOK
En nu aan de slag!

Aan de slag!

 • Doe alle ingrediënten in een glazen pot
 • Roer het geheel een beetje door met een houten lepel, de suiker hoeft niet helemaal op te lossen.
 • Zet de pot niet in direct zonlicht. Het maakt niet uit of de pot op een donkere of lichtere plek staat. Het gaat wel om de temperatuur. Hoe warmer de plek des te sneller zal de kefir zijn werk doen.
 • Gebruik je een gesloten glazen pot, lucht deze dan af en toe. Wij hebben een weckpot, maar sluiten het niet af. Zo kan de kefir luchten als de druk te groot wordt en er komt geen vuil in.
 • Laat de kefir 2 dagen staan. Je ziet het kefir zich vermeerderen in de pot en het koolzuur toenemen.
 • Als de kefir klaar is, kun je met een klein plastic zeefje de vruchtjes eruit scheppen.
 • Zet een mengbak met grote zeef klaar en schenk de kefir er doorheen.
 • De kefirkorrels zijn nu flink vermeerderd en als het goed is bijna verdubbeld! Spoel ze af onder de kraan. De kefirkorrels zijn nu klaar voor de volgende batch of andere behandeling.
 • De kefir drank kun je nu uitschenken in glazen flessen, potten en natuurlijk een glas om het te proeven!

De kefir korrels kun je gebruiken voor een nieuwe batch. Reinig dan de glazen pot en begin weer vanaf bovenaan. Wil je even geen kefir maken, of heb je te veel kefir, dan kun je de korrels ook in de koelkast bewaren. Doe de korrels in een plastic bak of glazen pot en zet het onderwater met een schep suiker. Zo kun je het langer bewaren.

Recept met kefir
Basis kefir klaar voor de mix! Bijvoorbeeld met groene thee!

Reinigen met baking soda

Tijdens het brouwen van kefir dien je schoon te werk te gaan. Kefir houdt alleen niet van schoonmaakmiddelen, metalen en andere bacteriën. Dus een handig middeltje om schoon te maken is baking soda.

Als de kefir gezeefd is, kun je een theelepel soda in de glazen pot doen en er heet water bij schenken. Laat het een kwartiertje staan en spoel het af met koud water.

Zo ben je klaar voor de volgende ronde!

Kefir en food pairing

Als je de basis kefir in gesloten flessen bewaard, dan bouwt het koolzuur gehalte op in de fles. Hierdoor krijg je een mooie bruisende kefir. Die is ideaal om als aperitief te gebruiken voor een maaltijd of als vervanger van champagne.

Je kunt kefir dan serveren met een aardbei in een hoog flûte glas. Een framboos of een ander stuk fruit kan natuurlijk ook. Vanwege de licht zure en fruitige tonen combineert het goed met vers fruit.

Vind je de smaak iets te zuur dan kun je dit simpel oplossen door wat suiker in de kefir te roeren. Een andere zoetstof (behalve honing) kan natuurlijk ook.

Recept met kefir
Verse vijgen samen met een kefir

De kefir serie gaat door!

Nu je het eerste kefir recept weet, heb je een mooie basis om zelf te experimenteren. Wil je meer informatie over de verschillende kefir soorten en eventueel andere fermentatie technieken? Bestel hier het fermentatieboek van Asa Simonson. Op de Gourmand International Cookbook Awards won zij de prijs voor beste fermentatie boek van 2020!

Zou je iets willen weten over een recept of heb je zelf een tof experiment gedaan. Deel het met ons, onderin bij de comments! 🙂

Pin hoe maak je een basis recept kefir

Vond je deze post leuk bewaar hem dan op Pinterest!

 

Kees

Kees

Hi! Ik ben Kees; blije camperaar en trotse papa van Kainoa. Op A Freedom Adventure deel ik onze persoonlijke avonturen naar een vrijer en simpeler leven. Hopelijk haal je er wat inspiratie uit om zelf aan de slag te gaan!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Ook interessant

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail