De 14 beste tips om efficiënter te werken als digital nomad (gezin)

6 Oct, 2020

Het blijkt de grootste uitdaging voor de meeste ondernemers: zorgen dat je werk verzet en genoeg tijd overhoudt voor leuke dingen. Ineens is er geen vaste werktijd meer, het maakt niet uit waar je werkt, hoe je werkt of wanneer je werkt, alles wat uitmaakt is dat je je werk gedaan krijgt. Ook voor ons blijft dit een uitdaging!

Als freedompreneur of digital nomad ben je met een duidelijk doel ontsnapt aan de 9-5 samenleving en het hebben van een baas. Je wilde complete vrijheid en autonomie over hoe jij je dag indeelt. En die heb je! Alleen met die vrijheid komt ook een uitdaging om de hoek kijken: zo efficiënt mogelijk werken zodat je tijd overhoudt voor leuke dingen. In deze blog geef ik je 14 tips die wij zelf ook toepassen om meer werk te verzetten om slimmer te werken in plaats van harder.

Of je nu een beginnende freedompreneur bent of een momboss met kleine rondrennende kinderen, deze 14 efficiënte hacks gaan je helpen meer werk gedaan te krijgen in minder tijd!

 

Tip 1: Zorg voor genoeg slaap

 

Wist je dat een uitgerust lichaam en geest één van de meest belangrijke factoren is om productief te kunnen werken? De hoeveelheid slaap heeft een grote impact op je cognitieve prestaties. Het gemiddelde aantal uren slaap wat een mens nodig heeft om goed te functioneren, ligt rond de 8 uur slaap per nacht. Echter is dit natuurlijk verschillend per persoon en voel jij waarschijnlijk het beste aan wanneer je goed uitgerust bent of niet. 

Om efficiënt werk te verzetten is het van groot belang goed uitgerust te zijn! En geloof mij, ik weet er alles van. Want al 1,5 jaar lang wordt ik elke nacht zo’n 4 keer (of meer) gewekt door mijn zoontje. Toch lukt het mij ook nu nog om werk te verzetten. 

Als je een lastige slaper bent of net zoals ik een klein kind hebt, kan het best een uitdaging zijn om voor een goede nachtrust te zorgen. Je kunt dat oplossen door te zorgen dat je overdag ook je rust pakt. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat ik overdag bijvoorbeeld tijdens zijn slaapje ook wat rust pak. Ik lig bijvoorbeeld een half uurtje samen in bed waarna ik een uur werk verzet. Ben ik heel moe dan krijgt even uitrusten de voorkeur, want daar win je meer mee dan een uur extra naar een laptop scherm staren en geen besluiten kunnen nemen (en dat gebeurd als je moe bent). En als slapen je niet lukt, kun je ervoor kiezen te mediteren of gewoon even helemaal niets te doen. 

 

Tip 2: Begin de dag met een ochtendritueel waardoor je dag niet meer kan mislukken

 

Wist je dat het eerste uur nadat je opstaat ontzettend veel invloed heeft op hoe je je de rest van de dag voelt? Ik garandeer je dat je met een fijne ochtendroutine een compleet andere dag zult ervaren waarop je je fijner voelt en veel efficiënter gaat werken!

 

Het idee van een goed ochtendritueel is om je vanaf moment 1 in een positieve mindset te krijgen, waarna je je dag pas ‘echt’ start. Voorbeelden van wat je in je ochtend ritueel kunt verwerken zijn:

 

 • Mediteren
 • Een boek lezen
 • Opschrijven waar je dankbaar voor bent
 • Een boswandeling maken
 • Een yogasessie
 • Opschrijven hoe je je dag wilt gaan vullen (gefocust, ontspannen, actief)
 • Een koude duik of douche
 • Een ademhalingsoefening

 

Ik adviseer je minimaal 3 onderdelen toe te voegen aan je nieuwe ochtendritueel en ze samen minimaal een half uur te laten duren. Ga met jezelf de challenge aan om dit ochtendritueel minimaal 21 dagen vol te houden om echt resultaat te zien. En laat me weten hoe het bevalt in de comments of per mail!

14 tips om efficienter te werken

Een bakkie voordat we aan het werk gaan in de camper!

Ons ochtendritueel in de camper is als volgt:

 • Wakker worden door onze natuurlijke wekker Kainoa (meestal ergens tussen half 5 en 6)
 • Uitgebreid thee drinken en havermoutontbijt voorbereiden voor in de wonderbag
 • Een ochtendwandeling met z’n allen om de benen te strekken en Kainoa te laten uitrazen 😉
 • Daarna koffie en één van ons gaat aan het werk

 

 

Tip 3: Kom in een flow: voeg losse taken samen

 

Ken je dat gevoel, dat alles vanzelf lijkt te gaan? Dat je de tijd even vergeet en ineens een halve dag gewerkt hebt zonder te eten en te drinken? Dat is het gevoel van in de flow zitten. 

Wat je waarschijnlijk ook herkend, is dat je niet zo vaak in die flow zit. En ik ga je vertellen waar dat door komt: doordat je alleen maar losse kleine taakjes doet en niet gefocust werkt! Ik heb er ook moeite mee hoor. Maar sinds ik dit trucje ken gaat het een stuk makkelijker en merk ik dat ik veel vaker in een flow kom. Als zelfstandig ondernemer heb je ontzettend veel verschillende taken die je moet doen. Vaak zijn dit taken die dagelijks terugkomen: mail checken, social media bijhouden, vragen beantwoorden, bonnetjes inboeken. 

De truc is om deze kleine taken samen te voegen en er een maandelijks (of wekelijkse) taak van te maken: plan op de maandag ál je instagram posts in met een post planner zoals tailwind voor die maand. Boek al je bonnetjes in jouw administratiesysteem aan het einde van de maand. Op deze manier geef je je hersenen de kans om in de ‘flow’ te komen van die taak. En als je eenmaal in de flow zit gaan die social media posts veel makkelijker en sneller, waardoor het minder tijd in beslag neemt. 

Dus vraag jezelf eens af: ‘Welke taken kan ik samenvoegen en in één keer doen om in de flow te komen?’

 

Tip 4: Maak een weekschema met thema’s

 

Een vervolg op het samenvoegen van taken is het werken volgens een thema. Maak maandag bijvoorbeeld ‘bel-dag’ waarop je alle telefoontjes pleegd naar jouw team, klanten en leveranciers. Vervolgens is dinsdag bijvoorbeeld ‘website-dag’, waarop je je focust op het up to date maken van jouw website. 

Female only: heb je er weleens bij stilgestaan dat jouw menstruatie cyclus een enorme invloed heeft op jouw productiviteit levels? Probeer eens een paar maanden jouw energielevels, productiviteit en mood dagelijks bij te houden. Op deze manier krijg je inzicht in welke weken jij het beste aan bepaalde taken kunt werken. Zo ben ik bijvoorbeeld mijn eerste cyclus week enorm productief en outgoing. In die week kan ik dus het beste interviews plannen en netwerken. Terwijl je mij in mijn laatste week het beste met rust kunt laten en lekker blogs moet laten schrijven. Uiteraard zijn bepaalde afspraken onvermijdelijk. Maar alleen al het inzicht in jouw cyclus kan je enorm helpen efficiënter en fijner te werken!

 

Tip 5: Geen to do lijst maar een to do taak

 

Creëer jij ook altijd van die ellenlange to do lijstjes? Die eigenlijk altijd te ambitieus zijn en nooit afkomen? En waarop de belangrijkste taken altijd blijven staan?

Dan is het eens tijd om deze tip toe te passen: schrijf eens alleen de allerbelangrijkste taak die gedaan moet worden op en focus je daarop. Pas als deze taak af is, ga je naar dat andere lange to do lijstje. Heb je moeite met bepalen welke taak het belangrijkste is? Kijk dan naar welke taak het meeste resultaat zal geven als hij af is. Oh ja, en deze belangrijke taken zijn vaak de minst leuke die er zijn…dan ben je alvast voorbereid 😉

Het voordeel van deze manier van werken is dat je vaak halverwege je dag al de belangrijkste taak voor die dag gedaan hebt, en de leuke taken nog op je liggen te wachten! En in mijn geval waarin ik al weinig tijd heb om te werken met een gezin, zorgt het ervoor dat ik elke dag in ieder geval gedaan heb wat ik écht moest doen. 

 

Tip 6: Geen to do lijst maar een gedaan lijst

 

In verlenging op bovenstaande tip, maak je vanaf nu een ‘gedaan’ lijst. Start met een leeg kladblok en telkens als je een taak hebt gedaan (hoe klein deze ook is), schrijf je hem op! Dit is eigenlijk een hele simpele manier van jezelf belonen voor wat je doet, en is gebaseerd op de NLP (neurolinguistisch programmeren) principes. Je ziet je lijst gaandeweg groeien en aan het einde van de dag heb je een mooi overzicht van wat je wel gedaan hebt, in plaats van een lijst met taken die je nog moet doen omdat je er niet aan toe gekomen bent. 

 

Tip 7: Werk op een plek en tijdstip wanneer jij het meest productief bent!

 

Wat veel digital nomads ervaren nu zij alle vrijheid hebben om te gaan en staan waar ze willen, is dat ze nog steeds het gevoel hebben van 9 tot 5 te moeten werken. Als dit werkt voor jou, is dit natuurlijk prima. Maar het grote voordeel van deze lifestyle is nu juist dat je zelf je werktijden kunt gaan plannen! 

Ben je een persoon die in de avond het meest effectief werkt? Ga in de avonden werken! Heb je een gezin en wil je daar meer tijd mee doorbrengen? Zorg dat je je werktijden om jouw gezinsactiviteiten heen plant! Hetzelfde geldt voor waar je gaat werken. Misschien vind je het fijn om thuis te werken aan de keukentafel, of werk je liever in een café of coworking plek. Het is jouw bedrijf en jouw leven, dus neem die vrijheid! 

Natuurlijk zal het niet altijd mogelijk zijn om je eigen werkuren te bepalen vanwege samenwerkingen of georganiseerde events, of je gezinssituatie. Maar het belangrijkste is dat je gaat uitvinden voor jezelf waar en wanneer jij het beste werkt en wat mogelijk is. 

Hoe kom je erachter waar en wanneer je het fijnst werkt?

De enige echte manier om erachter te komen waar en wanneer jij het fijnst werkt, is door het uit te proberen. Geef jezelf de vrijheid en wees niet te strict als iets niet werkt. Hoewel ik me soms minder goed kan focussen vanuit huis, vind ik het heerlijk dat mijn zoontje om mij heen met papa aan het spelen is. Terwijl ik op sommige momenten (bijvoorbeeld na een slechte nacht) liever even een paar uurtjes in een café werk onder het genot van een lekker bakkie koffie. Ook de afwisseling ervan vind ik erg fijn. Het houdt je fris en zorgt ervoor dat ik me beter kan focussen op mijn taken. Maar voor jou werkt dat misschien wel andersom! 

Ga dus voor jezelf eens na welke mogelijkheden je hebt qua locaties om te werken. Maak hier een lijstje van. Ga vervolgens deze locaties proberen, en vraag jezelf af of het voor jou werkte. Zo ja, ga deze locatie vaker proberen en werkte het niet, dan schrijf je die optie voor jezelf af. Probeer in ieder geval minimaal twee keer een locatie uit, de omstandigheden of jouw mood zou wel eens anders kunnen zijn dus oordeel niet te snel. 

Hetzelfde geldt voor wanneer je het fijnst werkt: ga verschillende tijdstippen uitproberen en reflecteer op hoe productief je was op het betreffende tijdstip. Voor mij is het bijvoorbeeld geen optie om ‘s avonds laat te werken. Ik heb tijd nodig om tot rust te komen en als ik ‘s avonds mijn laptop zou open slaan, dan ligt ik tot 1 uur ‘s nachts wakker omdat mijn hoofd niet stopt met werken.

Onthoud goed: iedereen is anders! 

Voor sommige werkt een compleet stille werkomgeving, sommige vinden juist wat geroezemoes op de achtergrond fijn. 

De één werkt graag in de ochtend, de ander in de avond. 

Voor sommige hebben een vaste routine nodig, anderen de flexibiliteit van de afwisseling.

Het grote voordeel van het zijn van een freedompreneur is dat je het allemaal zelf bepaalt. En onthoud goed dat je geen keuze hoeft te maken waaraan je je vast bindt. Mijn werkdagen verschillen enorm van elkaar en hangen compleet samen met of ik oppas heb of dat Kainoa slaapt. Ik heb dus wel geleerd enorm flexibel te zijn. Dat dwong me ook om nog betere prioriteiten te stellen en erachter te komen wat wel en niet werkt voor mij. Plus de lat niet te hoog te leggen… 

14 tips om efficienter te werken tip

 

Tip 8: Eet en drink gezond!

 

Productief werken hangt direct samen met lekker in je vel zitten. En om je lekker in je vel te voelen, heb je een gezond lichaam nodig. Heel veel mensen vergeten dat dit voor een groot deel samenhangt met wat je jouw lichaam als brandstof geeft. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk suikers en cafeïne drinkt over de dag heen. Heb je het idee dat dat onmogelijk is? Dan is er werk aan de bak, want dat betekent dat jouw lichaam al behoorlijk afhankelijk is geworden van slechte brandstoffen. 

Kort gezegd is het belangrijk om veel groentes te eten en minimaal 2 liter water per dag te drinken. Ik zorg er altijd voor dat er een liter kruidenthee of water naast me staat. Op die manier kost het me het minst moeite om mijn vochtniveau op peil te houden.

Wist je dat vermoeidheid ook een signaal is van dehydratie? Als je je vaak moe voelt overdag, ga er dan eens op letten dat je voldoende water drinkt. 

 

Tip 9: Zorg voor zo min mogelijk (digitale) afleiding

 

Hoewel het makkelijker dan ooit is om een online bedrijf op te zetten, is het ook moeilijker dan ooit om je af te sluiten van de grote hoeveelheid prikkels die er binnenkomen via alle digitale stoorzenders om ons heen. De nummer 1 afleider is dan wel de smartphone met zijn bliepjes en lichtgevende notificaties die ervoor zorgen dat ons brein het niet kan weerstaan continu te checken of we iets belangrijks missen. En elke keer dat jij je weer laat afleiden zorg je ervoor dat het moeilijker wordt om in die flow te komen. 

Als je echt productief wilt zijn, is het zaak om die smartphone zo ver mogelijk buiten je comfort zone neer te leggen zodat hij je niet kunt afleiden:

Laat hem in een andere ruimte als je thuiswerkt, en in je tas als je in een coworking space of café werkt. Zet je mobiel vliegtuigstand (en als dat geen optie is, zet dan in ieder geval je internet uit). Spreek met jezelf vaste tijden af waarop je je mobiel checkt (én niet vaker dan 1x per uur). Gebruik een app als Forest om je te motiveren te focussen

Vaak is het checken van je smartphone al een behoorlijk hardnekkige gewoonte geworden. We hebben het niet eens door dat we continu op onze mobiel spieken. Wees daarom niet te rigoreus maar begin met kleine stapjes te werken naar het grotere doel. Begin bijvoorbeeld met je mobiel voor 1 uur lang niet te checken. 

 

Tip 10: Neem voldoende pauzes tussen het werken door

 

Wist je dat het nagenoeg onmogelijk is voor je brein om je meerdere uren achter elkaar te concentreren? Het is belangrijk om pauzes in te lassen zodat je weer even kunt opladen en met een frisse blik op je werk kunt kijken. Over het algemeen wordt je minder productief naarmate de dag vordert en wordt het steeds lastiger je voor een langere tijd te focussen. Dat is niet erg, als je er maar rekening mee houdt! 

Een pauze hoeft niet lang te duren. Alleen al een korte stretch, ademhalingsoefening of kleine wandeling kan je veel brengen. Maar sta in ieder geval even op en blijf niet achter de computer zitten! Ook lichamelijk is dit erg belangrijk voor de bloedtoevoer naar al je verschillende lichaamsdelen. En je zult zien, dat hoe meer je naar je lichaam luistert, hoe productiever je zult worden. 

 

Hoe vaak en hoelang moet ik een pauze nemen?

 

Er zijn behoorlijke meningsverschillen over hoe lang en hoevaak je pauze moet nemen. Over het algemeen kun je, net zoals bij alle bovenstaande tips, stellen dat dit persoonsafhankelijk is en een kwestie van trial en error. Voor mij werkt het beste korte pauzes in de ochtend, waarna de pauzes steeds langer worden en de werktijden steeds minder lang. Hier voel ik me het prettigst bij. 

 

Onderstaande methodes zou je eens uit kunnen proberen om te kijken wat het beste bij jou past:

 

 • Robert Pozen, een bekende coach op het gebied van efficient werken, suggereert een pauze van 15 minuten na 75-90 minuten werken. 
 • De pomodoro techniek raadt een pauze van 5 minuten aan na elke 25 minuten werken. 
 • Volgens een onderzoek onder een grote groep mensen die gebruik maken van de app TimeDesk, bleken de meest productieve mensen gemiddeld 52 minuten te werken en 17 minuten pauze te nemen. 

 

Tip 11: Automatiseer taken

 

Het belangrijkste wat ik geleerd heb van het opzetten van een webshop, is dat de simpelste taken vaak het meeste werk kosten. Ik wilde alles zelf doen en dat zorgde ervoor dat er te weinig tijd overbleef om belangrijkere zaken te doen. Het is daarom belangrijk om jezelf vanaf het begin af aan af te vragen, hoe je processen in jouw bedrijf efficiënter kunt maken. 

Misschien merk je bijvoorbeeld dat je keer op keer hetzelfde aan het uitleggen bent aan nieuwe klanten. Overweeg dan om een video op te nemen waarin je deze informatie uitlegt.

Daarnaast zijn er tegenwoordig talloze handige online tools beschikbaar die al het werk voor jou doen als je eenmaal de procedure naar wens hebt ingevoerd. Bekijk bijvoorbeeld eens de mogelijkheden om je social media posts voor een maand in te plannen. En kies een mailsysteem waarbij je geautomatiseerde mails kunt versturen. 

 

Tip 12: Geef taken uit handen

 

Een andere optie is om taken uit handen te geven die jou zelf heel veel tijd kosten en prima door iemand anders gedaan kunnen worden. Het is één van de meest gemaakte fouten van zelfstandig ondernemers is dat ze denken dat ze het wel alleen kunnen. Maar dit is niet zo. Natuurlijk kun je in het begin zorgen dat je alles eerst zelf doet en zodat je begrijpt hoe het in elkaar steekt. Maar besef ook dat het doen van al die kleine taken jouw kostbare tijd kost die je wellicht beter in de kern van je bedrijf kunt steken. Dat is welliswaar een investering, maar die gaat zich absoluut terug verdienen in de toekomst doordat jij je op de kern kunt focussen. Dus besteed die administratie uit en laat iemand anders eens een gastblog schrijven voor je website!

 

Tip 13: Reflecteer aan het einde van je dag

 

De enige manier waarop je je productiviteit kunt verhogen, is eerst beseffen dat je productiever kunt werken, en daarna bekijken wat wel en niet werkt voor jou. Vraag jezelf daarom aan het einde van elke dag af wat goed ging en wat niet. Veroordeel jezelf niet als iets beter kan, dat betekent juist dat je bewust bent van de manier van werken dus is positief! 

 

Tip 14: Stop volledig met werken…

 

Het is een valkuil waar veel zelfstandig ondernemers instappen: in plaats van minder te gaan werken dan ze in loondienst deden, zijn ze uiteindelijk juist veel meer aan het werk. Vaak gaat dit onbewust en vanuit het idee dat 24/7 met werk bezig zijn nodig is om succesvol te worden. In mijn geval komt dit ook weleens voort uit enthousiasme. Ik vind het dan simpelweg zo leuk wat ik aan het doen ben, dat ik moeite heb met stoppen met werken. Des te belangrijker is het om aan het einde van de dag op een bepaald moment te stoppen. Stop met mails checken, stop met denken aan werk. Je hersenen hebben de tijd nodig om rust te nemen en met iets anders bezig te zijn. 

 

Tot slot

 

Dit waren mijn beste tips voor jou om efficiënter te gaan werken. Omdat het nogal informatie was bij elkaar vind je hieronder een overzicht van de 14 beste tips om efficiënter te gaan werken als digital nomad op een rijtje:

 

 • Zorg voor genoeg slaap
 • Creëer een ochtendroutine
 • Voeg taken samen
 • Creëer dagelijkse thema’s
 • Maak een to do taak en geen to do lijst
 • Maak een klaar lijst
 • Werk wanneer en waar jij het beste werkt
 • Zorg dat je zo min mogelijk digitale afleiding hebt
 • Maak gebruik van pauzes
 • automatiseer taken
 • Besteed taken uit
 • Reflecteer op je dag
 • Eet en drink gezond
 • Disconnect aan het einde van de dag en ontspan

 

14 tips om efficienter te werken slot

Ashley

Ashley

Hi! Ik ben Ashley, fulltime mama en part time online business strateeg. Ik schrijf blogs over online geld verdienen, reizen met kids en een gezonde lifestyle. Met mijn blogs hoop ik jullie te inspireren je eigen freedom adventure te starten! Let's do this!

Ontvang onze exclusieve tips en tricks direct in je mail!

Ook interessant

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wil jij ook je droomleven waarmaken?
Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Wil jij ook je droomleven waarmaken?

Ontvang dan onze exclusieve tips en tricks gratis in je mail!

Gelukt! Je ontvangt onze exclusieve tips en tricks nu in je mail